0 kommentarer

Allesjæle af Cees Nooteboom

af d. 20. juni 2011
Info
 
Sideantal

308

Udgivet

2000

ISBN

87-7445-863-9

Originaltitel

Allerzielen

 

Arthur Daane er hollænder, men har valgt at bo i Berlin efter at han mistede kone og barn ved en flyulykke nogle år tidligere. Arthur laver dokumentarfilm, arbejder freelance, men er mest optaget af sit personlige projekt, som egentlig ikke er et rigtigt projekt, da det ikke har noget konkret mål. Han knap nok kan sætte ord på sine ideer; det er nærmest en nødvendighed, en besættelse for ham, han må ud i gryningen og tusmørket for at filme fødder og ikke mindst deres flygtige spor.
Arthur har nogle få venner, som han jævnligt mødes med, kunstnere, intellektuelle, forskere. Gode venner, som bekymrer sig om Arthur. Sammen debatterer de alverdens emner, hvilket oftest resulterer i at fortiden og ikke mindst Tysklands historie endevendes.

En dag ser Arthur en ung kvinde, som han, selvom de knap nok udvekslede to ord, fascineres af i en grad, så han må se hende igen. Han finder hende en dag på nationalbiblioteket, hvor hun studerer kilderne til historien om den første kvindelige regent i Spanien.
Kvinden, Elik Oranje, har svære ar på både krop og sjæl, og Arthur har vanskeligt ved at skabe en følelsesmæssig kontakt, selvom han fornemmer, at hun er interesseret. Elik vil/tør ikke knytte sig til nogen mand, hun kommer og går i Arthurs liv, han har ikke engang hendes adresse eller telefonnummer. I frustration over at han ikke har hørt fra hende i lang tid, påtager han sig et to måneders job i Japan. Da han kommer tilbage er hun rejst til Spanien uden at efterlade nogen adresse, bortset fra hendes forældres i Holland, hvilket Arthur dog vælger at se som en åbning.

Det lykkes Arthur at finde Elik i Spanien; men hun afviser ham, siger hun har fået en abort, kalder ham en gatecrasher og smækker ham en lussing. Efter deres opgør vakler Arthur ud i Madrids nattemørke, hvor han bliver overfaldet og er tæt på at dø. Da han efter en lang koma får at vide, at Elik har været på besøg, beslutter han sig for igen at opsøge hende.

“Allesjæle” er litteratur med stor vægtfylde, indholdsrigt og tungt. Filosofi, litteratur, historie, Nietzsche, Goethe, Brecht og Benjamin, Tysklands brogede forhistorie og ikke mindst Berlin, hvor man som Arthur kan lade sig opsluge af anonymiteten, omgivet af historiens og afdødes stemmer, hvor alt omkring ham hvisker om det, som er forsvundet.

Ps: ‘Allesjæle’ er den dag, katolikkerne mindes alle afdøde, som en opfølgning på ‘Allehelgen’, der, som navnet siger, er rettet mod en mere eksklusiv kreds.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter