0 kommentarer

Al den snak om lykke af Christian Kampmann

af d. 16. august 2006
Info
 
Sideantal

167

Udgivet

1963

 

Den bette vestjyske Ellen kommer fuld af forventning til hovedstaden med firetoget. 167 sider længere fremme ved man, at rejsen til København var en skæbnesvanger beslutning for den unge, troende tjenestepige.

Ellen kommer i huset hos familien Manton, der rummer en samling blaserte, overfladiske overklasseløg. Man føler sig hensat til Krøniken-rammer, når Christian Kampmann beskriver Manton-familiens miljø og livsstil. Her er mange penge, dyre vaner og ringe forståelse for ens medmennesker.
Familien består af far Frederik, der bruger så lidt tid på sit direktørjob, athan har rigeligt til overs til elskerinden Kate, mor Anna, der henslæber tilværelsen med fingrene i den nærmeste konfektskål, ældstesønnen Johannes, der rammes af religiøse anfægtelser, der dog – på faderens anbefaling – lader sig kurere af en god omgang sex, samt den yngste Joachim, der charmer sig gennem tilværelsen, indtil den dag han opdager, at for ham er mænd langt mere tiltrækkende end kvinder.
I dette miljø kan det være svært ved at begå sig for en småfattig vestjysk kvinde, og Ellen kommer da også i uføre. Da husets kokkepige, frøken Skræppesen, vil hjælpe hende, ender det hele skæbnesvangert.

Ellen er dog ikke den egentlige hovedperson i dette drama, hvor Christian Kampmann igennem familien Manton opruller den ulidelige lethed, der i 50erne prægede visse dele af landets overklassemiljø. Her var livet så overfladisk, at det mistede sin meningsfuldhed. Kampmann giver ingen løsninger, og Manton-familien er ikke nået meget længere mod lykken, da vi slipper dem, 167 sider fremme.
Bogen er Kampmanns første roman, og den er en fin, lille forløber for hans senere successerie om familien Gregersen. Man genkender Gregersen-sporene hos familien Manton.

Romanen er lidt forsimplet med sin groft skårne personkarakteristik, men fænger ikke desto mindre. Og selvom sprogtonen er mere end 40 år gammel, kan “Al den snak om lykke” stadig læses med fornøjelse.

– Denne anmeldelse deltager i Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter