0 kommentarer

Aftenland af Pär Lagerkvist

af d. 6. juli 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

89

Udgivet

2006

ISBN

87-02-05018-8, 978-87-02-05018-9

Originaltitel

Aftonland

 

Som titlen siger, kredser digtene om det aldrende menneskes snarlige død. Holdningen i digtene er den kristnes, det vil sige med afklaring, accept og fortrøstning. Med over 50 år på bagen er udtrykket jo ikke nutidigt, men de holder stadig, så vidt jeg kan vurdere. I alle tilfælde er Per Lagerkvists plads på parnasset sikret, så vi skal ikke gå i detaljer med vurderingen af ham her.

Den samme kristne grundholdning findes i Maja Lisa Engelhardts billeder skal man tro Henrik Wivels efterskrift. Jeg kan ikke genfinde det ved selvsyn, men det forhindrer ikke at man nyder hendes tryk, og samspillet med digtene. MLE ligger et sted mellem landskabsmaleri og ren abstraktion, og billederne er som monotypier velegnet til gengivelse i bogform. De forholder sig aktivt til den tekst de er stillet over for, og bogen er da også tilrettelagt af MLE. I det hele taget må man spørge sig selv, om ikke der er tale om en bog af Maja Lisa Engelhardt, med illustrerende tekst af Pär Lagerkvist. I hvert fald kan billederne alene retfærdiggøre et køb af bogen som en måde at komme i nærheden af MLE’s billeder.

Der er tale om et pragtværk her. Bogen er rigt illustreret med gengivelser af monotypier af Maja Lisa Engelhardt. Den er smukt trykt på fint papir, to forskellige slags papir til henholdsvis tekst og billeder. Digtene, som oprindeligt er skrevet på svensk i 50’erne, er fint oversat af Suzanne Brøgger. Der findes en oversættelse fra 1972, som jeg ikke har sammenlignet med.

Jeg kan anbefale alle kunstinteresserede at stifte bekendtskab med bogen. Lyrikinteresserede kender allerede Pär Lagerkvist, ligesom kunstinteresserede kender Maja Lisa Engelhardt. Det er en bog, man vil tage frem og bladre i, læse i og kigge i igen og igen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter