0 kommentarer

Ægtemanden af Dean Koontz

af d. 18. april 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

236

Udgivet

2008

ISBN

978-87-7714-844-6

Originaltitel

The Husband

 

Mitch Rafferty er en helt almindelig mand, der arbejder som gartner. En dag, da han er ved at ordne en have for en kunde modtager han et chokerende opkald: Hans kone Holly er kidnappet og han har 60 timer til at skaffe to millioner dollars, ellers dør hun. Kontakter han politiet, sker det samme. Mitch har kun et valg, han må skaffe pengene inden fristens udløb.

På bagsiden drives læseren til at tro, at bogen handler om, hvad en mand er villig til at gøre for at redde sin kone. Mitch gør egentlig kun det de fleste andre ville have gjort. Han forsøger at redde sin kone, forsvarer sig når han ikke kan andet og flygter når han har muligheden. Det virker ikke som om han er mere presset end en anden ville have været. Det er realistisk, men hverken særligt overraskende eller spændende. Koontz kunne med fordel have understreget det klaustrofobiske pres og den intense atmosfære Mitchs nerver arbejder under i de 60 stressede timer. Måske er det, det han forsøger at opnå, når han tager en del afstikkere i form af tilfældige uvedkommende og desværre ret forstyrrende beskrivelser. Det er direkte utroværdigt, at hovedpersonen har tid til at begejstres over en bestemt kornsort på en mark, når han er lige er blevet beskudt og har måttet dræbe en mand for at redde sit liv. Han er gartner, men alligevel.

At kidnapperen viser sig at være en forstyrret person, der i sidste ende er mere interesseret i ‘transcendens’ end i penge, styrker ikke troværdigheden. Kidnapperens uforståelige dialoger med Holly, er unødvendigt fyld. Hvorfor forvirre læseren, når handlingen ikke kræver det? Koontz ville have været bedre tjent med at holde sin forsmag for sindssyge mordere i baggrunden i denne ret banale kidnapningshistorie. Måske er det for at tilføje krydderi, men det virker malplaceret. En koldblodig og professionel kidnapper havde været bedre.

Det eneste es forfatteren har i ærmet er hovedpersonens bror Anson, der er stjernepsykopat og en sand fornøjelse, som Mitch hjælper. Uden at røbe for meget, kan det siges at de to brødre absolut ikke er enige i, hvordan Holly skal befries.

‘Ægtemanden’ er en meget jævn bog. Egentlig er den nærmere ujævn, hvilket er dens problem. Dens præmis lægger op til en intens lige-ud-af-landevejen historie, men den taber momentum på grund af de mange unødige afstikkere og meningsløse dialoger.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter