0 kommentarer

ABC af Ida Jessen

af d. 9. september 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

203

Udgivet

2005

ISBN

87-02-04164-2

 

“ABC” er en moderne gyser om parforhold og psykologi, og den vil skræmme de fleste. Som Jessen har for vane, handler det om, at tingene kan komme helt ud af kontrol, hvis man ikke ser dem i øjnene. Og skrider til handling.

Den stille 40-årige Joachim møder endelig en kvinde, da Susan samler ham op. Det fører til hurtig sammenfletning af ben og møbler. En efterfølgende graviditet udvikler sig til en katastrofe, da Susan bliver stadig mere lad, ondskabsfuld og humørsyg. Joachims normale om end utilstrækkelige reaktionsmønstre består af at undvige, påtage sig skyld og dukke sig. Det beroliger ikke ligefrem furien, og parforholdet suser direkte mod afgrunden. I en lang pinefuld fortælling følger vi Joakims deroute fra enlig mand med styr på tingene til fraskilt far med minus rettigheder i forhold til sit barn.

“ABC” er en rædselsfuld bog, fordi det hele er så urimeligt og frygteligt og uhyggeligt tæt på virkeligheden. Med sådan en bog pløjer man sig stadig hurtigere igennem for at få det overstået. Og så lige for at se hvordan det hele ender i fiktionens version, for kedeligt er det ikke.

Efter stilafstikkeren “Foxy Lady I-V” er Ida Jessen tilbage i “gys-i-hverdagen”-genren, som hun styrede helt fantastisk i “Den der lyver” fra 2001. Det suveræne ved “Den der lyver” var, at man ikke kunne sætte fingeren på, præcist hvad der var så uhyggeligt. Dermed kunne man heller ikke finde ud af, hvordan man skulle forholde sig og tage sine forholdsregler, og den usikkerhed var sindssygt skræmmende.

At “ABC” ikke svinger sig helt derop skyldes måske, at det denne gang er meget eksplicit, hvad truslen består af, og hvor den kommer fra. Det er ubehageligt og fører til, at man bare vil have det overstået.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter