0 kommentarer

A Million Little Pieces af James Frey

af d. 26. juni 2009
Info
 
Sideantal

511

Udgivet

2003

ISBN

0-307-27690-2, 978-0-307-27690-2

 

”A million little pjeces” er en til dels selvbiografisk roman om James Frey, der allerede som 10-årig startede sin karriere som alkoholiker og stofmisbruger.

Som 23-årig bliver han indlagt på en afvænningsklinik – hvor det professionelle personale gennem motivation, terapi, samarbejde og konfrontation giver James det nødvendige skub ud af misbruget.

Fortællingen er hudløs ærlig og giver læseren et realistisk (vil jeg tro, uden selv at have været misbruger) billede af, hvorfor det er så svært at komme ud af et misbrug.

Vi kommer helt ind under huden på James, ind i hans tanker, hans mareridt og de fysiske reaktioner, som afvænningen forårsager.
Vi konfronteres med de følelser, som hans far og mor slås med – tanken om, hvad de har gjort galt, accepten af hvad deres søn er blevet til – og omvendt også James’ afsky for faren og moren – og i sidste ende James’ forsoning med forældrene.

På afvænningsanstalten forelsker James sig i Lilly, der af sin mor blev drevet ud i prostitution og stoffer – og deres venskab og forelskelse åbner op for håbet og troen på et bedre liv.

James knytter også et varmt venskab med mafiabossen Leonard, der i James finder den søn, han altid har længtes efter.

Sproget er helt anderledes påtrængende end i nogen anden roman, jeg læst. Der leges med manglende tegnsætning, forkert ordstilling og dobbelte verber, der ikke hører nogen steder hjemme. Når alkoholen f.eks. kalder på James, beskrives det sådan på side 509 “The Fury screams pick it up pick it up pick it up. The Fury screams drink it drink it drink it. The Fury screams want need have to have can’t live without I own you, Motherfucker, pick it up drink it give to me or I will make you pay. More more more more more”.

En meget fin og bevægende roman – i et særegent sprog, der lægger sig som et fint spindelvæv om fortællingen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter