NYESTE
Født:
1827, Schweiz

Johanna Spyri

Johanna Louise Heusser, gift Spyri, blev født i Hirzel i Zürich, Schweiz. Døde 1901 i Zürich.

Hirzel, hvor hun voksede op, er en landsby og hendes far arbejdede som landlæge. Hendes mor blev kaldt Meta og hun skrev religiøs poesi samt hymner, men hun ville i starten ikke publiceres og da hun blev overtalt, nægtede hun at have hendes navn på værkerne. Spyri havde 3 brødre og 3 søstre og hun voksede op i et lidt beskyttet hjem, indtil hun blev sendt til en form for kostskole i Yverdon, som er en fransktalende by i det vestlige Schweiz. Efter endte studier kom hun hjem igen og var med til at undervise hendes mindre søskende.

I 1852 blev hun i en alder af 25 år gift med Johann Bernhard Spyri, som var advokat samt journalist og hun kom ind til storbyen Zurich. Hendes mand var en workaholic og ægteskabet var ikke lykkeligt. Hun fik en depression under hendes graviditet og fik kun en søn. I 1884 døde hendes mand.

Hendes første historie blev publiceret i 1871 og denne havde titlen “Ein Blatt auf Vronys Grab” og denne var en succes med det samme. Hendes forfatterskab er fuld af forskellige facetter – nogle af hendes tidlige værker viser hendes depressive side, hvor vi efter hendes mands død ser en mere selvstændig kvinde. Det er serien om Heidi som er bedst kendt og en fortsættelse til denne serie er skrevet af Ch. Tritten.

Kilde: http://heidi-children-story-books.all-about-switzerland.info/johanna-spyri-biography-works.html

Bibliografi

1880  Heidi (børnebog)

 

Heidi af Johanna Spyri

af Ulla Weishauptd. 10. september 2020
Johanna Spyri (1827-1901) var en schweizisk forfatter der tilbragte mange af sine somre som barn oppe i den idylliske landsby Chur i Alperne.  Det er herfra hun har hentet inspirationen til Heidi bøgerne, hvor den første, Heidi udkom i 1880 og to år senere på dansk. Bøgerne blev meget udbredt i Tyskland og England, men […]

Heidi af Johanna Spyri

af Carina Sørensend. 15. december 2007
En sommermorgen kommer en bondepige gående gennem en lille landsby, og ved hånden har hun en lille pige. Til de landsbyboere der spørger, kan bondepigen fortælle, at hun er kommet for at aflevere pigen. Hun har fået tilbudt en stilling, som hun ikke har haft lyst til at afslå, og derfor skal hun af med […]