Forfatterportræt: Astrid Lindgren – Børnenes forbilledlige fortæller

af d. 2. december 2016
 

Astrid Lindgren – en meget kendt forfatter.

I 1907 kom Astrid Lindgren til verden, og det på gården Näs i nærheden af Vimmerby i Sverige.
Den 28. januar 2002 måtte hun trække vejret ind for sidste gang i denne verden, og vi kunne så afgjort takke hende for mange gode oplevelser med hende og med hendes skrift.

Hvem husker ikke Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Brødrene Løvehjerte og mange andre stærke karakterer, der klarer sig igennem en farlig tid, hvor man skulle blive stærk og solid som voksen, og hvor barndommen var en periode med meget god fantasi?

Der er såmænd også Ronja Røverdatter og Alle Vi Børn i Bulderby at tage fat på.
Alle disse skønne titler kan man med stort udbytte stadig fordybe sig i den dag i dag, og det må derfor siges, at værkerne rummer mangt og meget.

Faktisk fik Astrid Lindgren først hul på fyldepennen som 36-årig, idet der var mange pligter at klare og ikke megen tid til foruden accept af det at skrive.
Hun skrev fortællinger med børn i centrum og med det fokuspunkt, at børnene skulle lære noget af læsningen, og derfor var de også alle skrevet med en voksen, vidende og reflekterende fortællerstemme, en varm og venlig stemme, som gik inder under huden på tilhører såvel som læser.
Alvoren er her stor, idet værkerne bebos af mange ensomme børn, der er overladt til skæbnen, til tidens tand, der kan gnave i mange, og som har visse udfordringer at tumle med, og hvor det ikke altid handler om at få behov dækket, men snarere om at komme godt nok igennem dagen.
Det er således også i denne smeltedigel, at venskaber knyttes på kryds og på tværs, hvorigennem udfordringer håndteres og klares.

På den måde kan det siges, at der trods skrappe forhold er en særdeles varm og håbefuld tone hos Astrid Lindgren.

 

Læs mere om Astrid Lindgren og anmeldelser af hendes bøger her