0 kommentarer

Vingeskudt af Martin Richardt

af d. 11. december 2011
Info
 
Sideantal

344

Udgivet

2011

ISBN

978-87-92622-02-0

 

Det er lidt oppe i tiden at skrive om 2. verdenskrig og dette er endnu en bog i rækken.
Martin Richardts debut roman tager sit afsæt i værnemagtens tilstedeværelse på en lille raderstation på vadehavsøen Mandø. Vi følger kaptajnløjtnant Rüdiger og hans mænds liv og får en indsigt i at ikke alle tyskere var lige krigsliderlige. Der er en meget gribende beskrivelse af Rudigers tilbagevendende til et udbombet Tyskland, en mand som gennem krigen ikke forbrød sig mod menneskeheden, men var en helt almindelig mand trukket ind i et krigsspil han på ingen måde ønskede og som han forsøgte at give så menneskeligt et ansigt som muligt.

Parallelt er historien om socialarbejderen Meiken som arbejder blandt Frankfurts narkomaner og prostituerede, og da der sker et mord i miljøet reflekterer over sit liv og tager det op til revidering.
Endelig er der Arkitekten Sten Mørck som i forlængelse at et brudt forhold forsøger at finde et ståsted i tilværelsen ved at søge efter sin far.

Det er lykkedes Martin Richardt med en meget fin vekselvirkning mellem fortid og nutid at forbinde de forskellige afsæt i romanen, så de fanger mig som læser og giver mig en følelse af at være til stede i handlingen.
For eksempel kommer Sten i jagten på sin far ud i mange samtaler med mænd fra moderens omgangskreds – disse samtaler benytter Martin Richardt til på fineste vis at revse vor samtid og de mekanismer der styrer tidens holdninger og politikernes gøren og laden. Ligeledes er det lykkedes at beskrive aktørernes tanker på en naturlig måde som tager mig som læser ind under huden og levendegør dem, så de ikke bare er figurer i en roman men kommer til at fremstå som mennesker af kød og blod.

Lidt irriterende at korrektur læsningen er smuttet flere steder, det virker vildt forstyrrende i læsningen at der mangler ord og det er rigtigt ærgerligt, da bogen ellers er meget velskrevet. Men helhedsindtrykket efterlader et billede af en fin bog som varmt kan anbefales.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter