0 kommentarer

Vinduerne af Leif Panduro

af d. 21. september 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

174

Udgivet

1971

ISBN

87-00-71663-4

 

Den midaldrende lektor Marcus er en slags voyeur, idet han gennem sin stærke kikkert følger familielivet i fire lejligheder overfor hans egen. Der ligger ikke noget sexuelt motiv bag hans tilbøjelighed, men det er jo utilbørligt at udspionere andre menneskers privatliv, så han gør det selvfølgelig i al hemmelighed.
På et tidspunkt bliver han ikke desto mindre seksuelt opstemt, da en ny beboer i en af lejlighederne åbenbarer sine ynder. Marcus bliver forelsket og bryder en af sine grundregler som voyuer om ikke at ville vide andet end det, som han kan se gennem sin kikkert. Han begynder at følge efter hende, når hun går ud (til hans store forundring iført paryk). Han begynder at ringe til hende uden at give sig til kende, han siger at han elsker hende og lægger så røret på, han opfører sig kort sagt som en tåbelig, forelsket genert skoledreng…

En dag afslører kvinden ham, men virker smigret over hans interesse. De mødes, går ud sammen og indleder snart et forhold.
Kvinden har imidlertid store problemer i et voldeligt ægteskab og lever i skjul for ægtemanden. Men manden har hyret en privatdetektiv og en dag dukker han så op i hendes lejlighed….
Og mere skal jeg ikke afsløre…

Men der kører samtidig en lille sidehistorie: En af Marcus’ elever, frk. Thorsen i 2. G, er dybt forelsket i Marcus. Hun skjuler på ingen måde sine følelser og fortæller ivrigt kammerater og familie at de har et forhold. Trods Marcus’ forsikringer om det modsatte, har han meget svært ved at overbevise sine omgivelser og da frk. Thorsen så en dag påstår hun er gravid, går det helt galt.
Marcus’ afstandtagen får hende til at forsøge selvmord og hun bliver efterfølgende indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Som mange andre af Panduros hovedpersoner er Marcus en almindelig pæn, anstændig og uskyldig mand – næsten! Han tænker ikke på at udnytte sin forelskede elev, vil bare gerne være fri, og han tænker ikke engang på sex, når han udspionerer sine naboer. Han er nærmest bare en tilskuer til livet; men det ændres dog, da han en dag falder for en både smuk og mystisk kvinde. Og da han så endelig involverer sig, bliver han misbrugt. Stakkels Marcus!

Jeg ved ikke rigtig, hvad Panduro vil sige med den her historie, udover hans sædvanlige behandling af samfundets regler og normsæt, identitetsproblemer og adfærdsvanskeligheder. Problemerne bliver imidlertid ikke trukket så skarpt op her, det er op til læserne selv at drage konklusionerne. Men kedelig bliver han ihvertfald aldrig…

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter