0 kommentarer

Vindue uden udsigt af Jane Aamund

af d. 11. november 2012
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

212

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7108-599-0

 

En ganske betagende fortælling om tjenestepigers skæbne gennem tiderne.

Vi bliver præsenteret for filippinske Michelle og Rose, der kommer til Danmark for at arbejde for de unge ny-rige nord for København som aupair piger. Det er på ingen måder let, hverken for herskabet eller for pigerne, for hvordan omgås man hinanden i 2012 som herskab og tjenestefolk. Kulturforskellene spænder ben, og løsningen på at få et stresset karriereliv til at hænge sammen er måske ikke en aupair pige. Og kan vi være bekendt at bruge de unge piger som billig arbejdskraft?

Jane Aamund møder de to piger på stranden en dag hun er ude at gå tur med sin hund og får deres fortælling. Det kalder erindringer frem om hendes barndom, hvor de også havde tjenestepiger. De kom ikke fra Filippinerne, men fra Jylland, men det var den gang lige så eksotisk og gav også visse udfordringer.

Overalt i verden findes unge piger, der tror deres lykke er gjort, hvis de kommer i huset hos den rigtige familie, men mange drømme brister undervejs.

Unge Camilla fra Brasilien drømmer om at få en hvid mand, en gringo, der kan tage hende med til sit land og give hende det liv, hun ved hun aldrig får i Brasilien. Hun er heldig, møder danske Kristian, der forelsker sig, gifter sig med hende og tager hende med til Danmark, hvor hans familie tager kærligt imod hende. Men der går hurtig hverdag i det, og det er ikke let at få et samliv til at fungere, når man har modstridende forventninger. Kristian drømmer om et ligeværdigt forhold, hvor konen går på arbejde og bidrager økonomisk og intellektuelt til samlivet, men Camilla vil bare gerne have et barn og være hustru.

Bogen er ikke stor litterær kunst, men den er skrevet i et let tilgængeligt sprog og giver mange gode indfaldsviklinger til det at være tjenestepige, og jeg føler mig beriget af at have læst bogen.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter