0 kommentarer

Vi skal høste vinden af Gunnar Staalesen

af d. 28. november 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

273

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7456-747-9

Originaltitel

Vi skal arve vinden

 

Der er noget meditativt over vindmøller, de står derude i horisonten og bevæger sig elegant rundt og ligner balletdansere – jeg kan se dem fra mit vindue. Men vil jeg have dem i baghaven?

Der er i al fald delte meninger om en planlagt vindmøllepark på Brennøy uden for Bergen. De fundamentalistiske kristne på øen forbander denne vanhelligelse af Guds natur; turistindustrien er bekymret for faldende indtægter når udsigten fra Hurtigruten bliver vindmølleparker i stedet for storslåede kystpartier; naturværnsforeningerne bekæmper planen med (næsten) alle midler med tanke på den ødelæggelse af miljøet, vindmøllerne vil forårsage. De lokale politikere og entreprenører tænker på arbejdspladser og profit.

Ind i dette slagsmål kommer Varg Veum, da han får til opgave at finde en finansmand, der er dybt involveret i planlægningen af vindmølleparken, men som er forsvundet fire dage før præsentationen af projektet. Han finder ham, men død og hængende på et kors lige dér hvor vindmølleparken skal være.

Mange kan have interesse i hans død, bl.a. fordi han var ved at skifte mening med hensyn til vindmølleparken. Varg Veum stikker hånden i et veritabelt hvepsebo af familiestridigheder, gamle ven- og fjendskaber, og til sidst er han ikke så sikker på at vindmølleparken har noget med mordet at gøre.

Gunnar Staalesen har som sædvanlig et godt og vedkommende plot, for selv om bogen foregår i 1998, er vindmølleparker stadig et aktuelt emne både herhjemme og i Norge. Og han er så velskrivende at det gør ondt.

Jeg har kendt Varg Veum siden 1980’erne, og han har udviklet sig, ligesom miljøet omkring ham. Bergen har virkelig fået sin historiefortæller i Gunnar Staalesen, og ikke blot i form af Bergenstrilogien.

Men denne gang lukker vi bogen med en tåre i øjenkrogen, ikke fordi det er den sidste Veum-bog, men fordi denne sag har store personlige omkostninger for ham. Vi ved det fra første side, hvor han sidder ved sin kærestes dødsleje og må erkende at han er ansvarlig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter