358
2017
978-87-23358-2
Journal du voleur (oversat af Niels Lyngsø)
1. udgave, 1. oplag
”Tyvens dagbog” er en delvist selvbiografisk fortælling, der foregår i 1930´ernes Europa. Bogen betegnes ofte som en klassiker, men måske en af de klassikere, der er gået lidt i glemmebogen – og det er måske netop af den grund, at Gyldendal har valgt at genudgive romanen: for at den ikke forbliver glemt til evig tid. Så vidt jeg har læst mig frem til betragtes bogen også som et hovedværk i det 20. århundredes franske litteratur – men om det også borger for kvaliteten må den enkelte læser selv tage stilling til efter endt læsning.
Romanens hovedperson er Jean, der vagabonderer rundt i Europa på jagt efter eventyr. Han stjæler og trækker på gaden for at overleve, så han fører sig en tilværelse til den barske side.
”Tyvens dagbog” er fortællingen om tilværelsen i nogle af Europas metropoler, bl.a. den altid fremragende Barcelona, hvor Jean indlader sig på et forhold med den enarmede alfons Stilitano, som Jean uvist af visse årsager har et godt øje til. Beskrivelserne af Stilitano og nogle af de øvrige mænd, som Jean indleder forhold til er så overdrevne saftige, at læseren forledes til at tro, at man sidder med et dameblad eller en knaldroman af Barbara Cartland. Det blev kort sagt lidt for meget af det gode for denne anmelder.
Denne anmelder ser bogen som en beskrivelse af tilværelsen som taber eller udskud i Europas storbyer for 75 år siden (eller mere). Bogen er løssluppen og bærer præg af, at forfatteren ikke er i besiddelse af fordomme, måske har han også en dårlig moralsk dømmekraft.
Bogen har den fordel, at den sikkert har virket voldsomt provokerende da den udkom i 1948. På den måde kan man sige, at romanen har sin relevans fordi den rykkede ved nogle grænser og sørgede for, at folk fik åbnet øjnene for at homoseksualitet eksisterer og at der ikke er noget i vejen med at være homoseksuel.
Jeg ved dog ikke hvor relevant eller banebrydende romanen er i 2017, sandt at sige virkede bogen ikke det fjerneste provokerende for denne anmelder. Det skyldes måske, at jeg er et barn af min tid og ikke formår at læse bogen med 1948-øjne. Denne manglende relevans – og manglende evne til at provokere – medfører, at jeg aldrig for alvor blev fanget af bogen.
”Tyvens dagbog” får tre ud af fem stjerner herfra fordi jeg ikke rigtig blev fanget af bogen. Derudover havde jeg også lidt svært ved at relatere mig til romanens tema – men indrømmer gerne, at bogen har haft sin relevans da den udkom.