0 kommentarer

Two Kinds of Truth af Michael Connelly

af d. 25. december 2018
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

415

Udgivet

2017

ISBN

978 1 4091 4758 9

Originaltitel

Two Kinds of Truth

Udgave

Orion

 

Det er en god bog, lidt langsom til at begynde med men så kunne jeg ikke lægge den fra mig.

Der er to sager (en ny og en gammel) som Harry Bosch arbejder med; han er pensioneret detektiv og arbejder som frivilig på en lille politi station med kontor i en fange celle; han prøver at opklare uopklarede sager, med held.

Den nye sag drejer sig om far og søn  der er apotekere; da de bliver dræbt  bliver  Harry involveret som den mest erfarne detektiv. Det ligner et personligt overfald, et drab med en personlig meddelse. Det viser sig at den russiske mafia er involveret og opkøber ved hjælp af falske recepter og med falske patienter narkotika. Harry som er i pensionsalderen går med til at gå under jorden for at prøve at finde ud ad hvordan de gør det. Egentlig er det ham imod at gå under jorden for man kan ikke hjælpe de svageste når man skal, uden at blive opdaget. Kun som detektiv kan han kæmpe for retfærdigheden.

Sideløbende bliver Harry anklaget for at have plantet beviser i et 25 år gammetl mord for at få en morder dømt. Denne morder blev dødsdømt men er endnu ikke blevet aflivet. Nu mener anklagemyndigheden at der er kommet nye beviser for at han er uskyldig- der er DNA som ikke stammer fra ham; men fra en anden fange som er død for nylig men de har den samme sagfører. Harry bliver afhørt som mistænkt; anklagemyndigheden har slået sig sammen med en af Harry’s tidligere partnere, hun følger beviserne og selvom hun kender Harry godt tror hun på beviserne selvom hun er overbevist om at det ikke ligner Harry. Hun mener at Harry skal skyde skylden over på hans den gang partner som er død i mellemtiden; det vil Harry  ikke.

Harry får hjælp af sin halvbror som  er advokat og de graver dybt. Mens Harry er undercover bliver hele historien offentliggjort og det kom næsten til at koste Harry livet. Den rette sammenhæng bliver rullet op i retten.

Denne bog kan læses som en fritstående krimi. Men for mig er der et andet lag her. I USA er der et utroligt stort opiat misbrug; i følge New York Times I sidste uge dør hvert elevte minut et menneske i USA pga opiate misbrug. Den farmaceutisk industry tjener mange penge på det; det har i mange år været et fast omkvæd indenfor medicin at patienter som får ordineret narkotika imod smerter ikke bliver afhængige; men det er løgn.

Det andet meget brændende problem som også har et aktuelt tvist, “fake news”. hvem offentligjode hele historien om anklagen i mod Harry? er det anklage myndingheden som prøver at rejse den offentilige mening i mod Harry eller er det den dødsdømte morder? Eller er det en helt anden? Penge giver magt som kan anvendes imod hvem som helst uden at blive holdt ansvarlig. Men der er jo andre som bliver påvirket at offentliggørelsen for exemple Harry’s datter. Hvad med alle de sager Harry har været involveret i- skal de nu under revision. Det hele er fake news. Hvem kan man stole på? Harry’s tidligere partner siger undskyld, hun skulle have vist bedre.

Her vil jeg bruge lejligheden til at sige tillyke til Michal Connery som I 2018 vandt den fornemme engelske “ The Crime Writers’ Association, Diamond Dagger” for hans lange og vedvarende excellency inden for kriminal literaturen og hans bidrag til det engelsk sprog. Dette regnes for en af de største udmærkelser inden for kriminal literaturen.

 

Læst på originalsproget.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter