0 kommentarer

Tre af A. Silvestri

af d. 13. april 2020
Info
 
Sideantal

206

Udgivet

2020

ISBN

978-87-7171-651-1

Udgave

1. udgave

 

Emanuel Dunkeltier var for 20 år siden her og der og alle vegne. I TV, radio og alverdens pensumlister, og på alles læber, men først og fremmest var han forfatter, og hans hovedbudskab var enkelt: Verden er rædsel.

Men så forsvandt han, indtil han en aften inviterer tre forfattere til sit hjem, der er en grum blanding af John Does lejlighed og Jame Gumbs kælder, mystisk, mørk og uhyggelig, og i lejlighedens seng ligger Dunkeltier selv, på dødens rand, ildelugtende og kæderygende.

De skal deltage i en lille konkurrence: Den der skriver den bedste novelle arver ikke alene hele Dunkeltiers bo og formue, men også hans utallige ideer til fremtidige bøger. De begærlige forfattere takker naturligvis alle ja til udfordringen.

Silvestri er denne gang tilbage i horrorgenren og det er en både kvalm og rædselsfuld lækker læseoplevelse.

Han er inspireret af historien om Lord Byron, der i den triste sommer i 1816 inviterede tre forfattere til Villa Diodati. Her begyndte de at kede sig så bravt, at mindst to store litterære værker blev skabt; Vampyren og Frankenstein, på Lord Byrons opfordring.

De tre forfattere i Dunkeltiers lejlighed er knap så kendte som Byrons gæster, men de er til gengæld et dybt underholdende bekendtskab, især 29 årige Ina og 41 årige Sander, der mundhugges konstant. Den noget ældre Thorvald er mere afdæmpet.

Deres tre historier er også vidt forskellige, og da natten er ved at være omme, læser de dem højt for hinanden. Thorvalds historie er fra modeverdenen, en verden der ligger mig så fjernt, at jeg må tage hatten af for Silvestri, der virkelig må have brugt lang tid på at researche emnet. Jeg var ikke så vild med den første fortælling (faktisk forstod jeg den ikke rigtig), derimod er Inas fortælling en fængslende historie om en mands besættelse af litteratur. Den bedste er dog Sanders historie, Stegt flæsk. Her fremviser Silvestri sin enestående evner som forfatter; hvordan han det ene øjeblik kan beskrive et måltid stegt flæsk med persillesovs, så tænderne løber i vand og man straks får lyst til få det til aftensmad, for blot et par sider senere fuldstændig at totalt vende stemningen, så der skal gå endog mange år før jeg igen sætter tænderne i et stykke flæsk. Det var en svinestreg, Hr. Silvestri!

Bogen er på 206 sider, men med Silvestris elegante sprog føles den faktisk endnu længere. Jeg tog mig i et par gange at genlæse en sekvens, bare for at nyde sproget. At blende de tre historier ind i en rammefortælling fungerer rigtig godt, Dunkeltier er et rædselsvækkende og uforglemmeligt indslag i bogen, og slutningen er både weird og genial.

Kan stærkt anbefales til alle fans af horror!

(I øvrigt en meget smuk og stemningsfuld forside!)

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter