0 kommentarer

Tørvekongen af Knud Simonsen

af d. 12. juni 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

371

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06468-1

 

Romanen er – som titlen oplyser – en historie fra besættelsestiden, og jeg skal da love for, at Simonsen får vendt op og ned på begreberne. Det er, som forlagsomtalen fortæller, en historien om helte, der gøres til skurke og omvendt. Men nerven er ikke til at tage fejl af. Forfatteren ironiserer over dobbeltmoral og holdningsskifte, og man oplever besættelsestiden genfortalt fra en ny vinkel. Handlingen er henlagt til en østjysk landsby, og for østjyder med kendskab til geografien er lokaliteterne let genkendelige. Et større antal bipersoner er med til at krydre handlingen med store og små begivenheder, med dobbeltmoral, hykleri og retsopgør – som læser skifter man hurtigt fra grin til gråd. Simonsen følger sine personer tæt, man lever sig ind i et landsbymiljø, som i dag er ukendt for de fleste.
Et af historiens ubehagelige kapitler er den hårde medfart, som blev Frikorps Danmark til del, og da romanen i et vist omfang tager de østfrontfrivillige i forsvar, og lader dem komme til orde, skal forfatteren nok i den anledning forvente en voldsom kritik.
”TØRVEKONGEN” kan minde lidt om Hans Scherfigs “FRYDENHOLM”, men i modsætning til Scherfig har Simonsen ikke noget politisk budskab, der skal sælges. Han er helt sin egen, det er hans levende fortællestil og til tider barske humor og satire også.

Men ”TØRVEKONGEN” er ikke kun en roman, den er også et stykke historieskrivning, om tørvegravningen under besættelsen, om landsbyens store og små problemer, om den lille nazisme i det lille landsbysamfund, om retsopgøret efter 2 V.K. og om pengeombytningen. Bogen er let at læse, selv om der optræder mange personer, og de stærke dialoger gør læseoplevelsen til en sand fornøjelse.
”TØRVEKONGEN” er et kapitel fra danmarkshistorien, som de af os, der husker 1940-erne, nikker genkendende til, og som jeg vil råde mine børnebørn til at læse, så snart de i skoleundervisningen når til besættelsestidens historie.
Hvis jeg skal finde noget at kritisere, så er det, at det af romanen fremgår, at Jyllands største avis (det må være Jyllands-Posten) den gang skulle have været jødefjendtlig, det passer forhåbentlig ikke. Derfor trækker jeg en stjerne fra. Men ellers er alt, som jeg husker det.

Om kort tid vil jeg tage ”TØRVEKONGEN” frem igen og genlæse nogle af kapitlerne. Der er utrolig meget stof (også til eftertanke), og jeg har svært ved at give slip på hovedpersonen, som er tørvekongen Thorkild, på østfrontsoldaten Erik og hans kone Ilse. De har fyldt mig så meget.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter