0 kommentarer

The Spirit: an 80th anniversary celebration af Will Eisner

af d. 7. september 2020
Info
 
Sideantal

cirka 80

Udgivet

2020

ISBN

9781951038052

 

Alle regler for hvordan en tegneserieskal skæres, bryder Eisner med stor ynde gennem de ti udvalgte fortællinger. Han ser stort på den gængse tænkning indenfor mediet, og bruger det i stedet for til at fortælle noveller. Det var han den første der gjorde, og da han senere udvidede sine syv-siders noveller til store fortællinger, døbte andre disse ‘grafiske romaner’. Han var den tegnene forfatter. Et godt eksempel derpå er hans fokus på novellen over alt andet i afslutteren ‘Sounds’, hvor hans egen hovedperson kun optræder på to billeder på sidste side. Det siger meget om Eisners evne til at nytænke at hans stilbrud stadig er stilbrud, 80 år efter han foretog dem.

Eisner arbejdede med forskellige assistenter, hvoraf Jules Feiffer blev nærmest en fast medsammensvoren. Makkerparret skulle producere en syv-siders fortællingen om ugen, en fuldstændig vanvittig kreativ kadence, som ikke desto mindre lykkes. Den umenneskelige deadline havde ind imellem Eisner i et brutalt kvælertag, og historier som “No Spirit story today”, der fortæller hvordan Eisner ingen idéer har og derfor giver sig til at tegne knapt så flatterende karikaturer af mennesker i hans nærhed, er ren metafortælling i sarkastisk antræk. I den historie dør tegneren for sine kreationers hånd.

Eisners massive produktion byder på mere end 600 Eisner producerede ‘Spirits’, hvoraf kun en brøkdel findes på dansk. Jeg har ikke overblikket, men mindst én af de her præsenterede findes i et dansk Spirit-blad fra 70’erne.

Som en hyldest til Eisner introduceres hver novelle af en amerikansk tegneserie afficionado, hvoraf jeg ikke kunne genkende en eneste.

Bibllioteket har ikke samlingen her, men den kan erhverves for meget rimelig pris på nettet.

Bedømmelse
Karakter