0 kommentarer

The Crying of Lot 49 af Thomas Pynchon

af d. 13. juni 2007
Info
 
Sideantal

127

Udgivet

2000

ISBN

0-06-091307-X, 978-0-06-091307-6

Originaltitel

The Crying of Lot 49

 

Thomas Pynchon lader absolut intet være tilfældigt i denne lille humoristiske, men kraftfulde, postmoderne bog.

Startskuddet går, da vores Californiske protagonist; Oedipa Maas, bliver gjort opmærksom på, at hun er blevet eksekutor over hendes pludselige afdøde, rige ekskæreste, Pierce Inverarity´s testamente. Hun drager af sted til den smogramte konceptby, San Narciso nær Los Angeles, hvor Pierce havde sit hjem. På sin vej møder hun en række underlige og excentriske personer, der alle på deres særlige vis, får vævet Oedipa ind i et net af paranoia og konspirationsteorier, hvis hovedvægt ligger i det (måske eksisterende) hemmelige, subkulturelle postsystem. Der under navnet W.A.S.T.E. (eller Trystero) måske fordeler en større eksistentiel sandhed, end det ellers normalt antaget. Systemet skulle være styret af de Uassimiliseret, de sociale, politiske, seksuelle, mentale, fattige, afvigende fra den “normale” standart. Postsystemet fungerer ved hjælp af en række af tegn. Tegn der er flertydige, men forståelige for en bestemt gruppe af mennesker, og deres pågældende situation. Dette gør det derfor muligt, at man kun kan formode, at dette finder sted. Det ses kun af den som er individet, en projektering af fortolkeren. Her begynder Oedipas detektivarbejde for at finde en mening med tilværelsen og systemets konstruktion, og som et kredsløb i en printplade bliver man som læser, kastet rundt i en labyrint af mystik, konstant svævende på kanten mellem sandhedens åbenbaring eller menneskets paranoia.

Pynchon får alle hjørnerne med i 60´er bølgen i USA med, alt fra musik, teknologi, stoffer og kultur. Det lykkes ham, at få læseren til at overgive sig til den paranoia, eller jagt på mening som Oedipa selv kæmper med. Man bliver fortryllet af hver side, linje og ord, mens man (måske) narrer sig ind i et puslespil, der virker umulig at lægge.
Et genialt stykke litterært arbejde, bogen indeholder et litterært ordspil og en metafiktion, som kun ganske få forfattere er i besiddelse af at mestre.

NOTE: Bogen er blevet læst på original sproget.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter