0 kommentarer

Sol og måne af Hermann Hesse

af d. 14. juni 2007
Info
 
Sideantal

263

Udgivet

1972

ISBN

87-00-23701-9

Originaltitel

Narziss und Goldmund

 

Hvis du i dit pæne liv altid længes. Hvis du er en konstant blanding af flugt og fornuft, drøm og rationel tænkning. Og hvis disse sider splitter dig og nærmere er som drifter, end som egenskaber du kontrollerer, så vil Hermann Hesses “Sol og Måne” give luft til din – sandsynligvis eksistentielle – smerte.

Det handler om Narcis og Guldmund. Narcis er den fromme og lærde logiker på klostret Mariabronn. Guldmund den nyankomne, novicen med det kønne ansigt og det sanselige, kunstneriske sind, der fejlagtigt tror hans lykke ligger i at tilegne sig videnskaberne og blive en god munk. I al deres modsætningsfuld(endt)hed drages de to af hinanden, og Guldmund modtager på de indledende sider denne personlighedsanalyse af den kloge og veltalende Narcis:

“Du er ingen lærd, du er ingen munk – en lærd eller en munk skabe af ringere tømmer. Du tror at du er for lidt lærd efter min smag, for lidt logiker, eller for lidt from. Nej, slet ikke, men du er mig for lidt dig selv.”

Narcis får overbevist Guldmund om at hans liv ikke er i klostret, og Guldmund vandrer derfor efter sine drifter og drømme ud i den store verden. Her erobrer han næsten hver eneste pige og kvinde han møder. Han møder pesten, den sorte død, hvor skylden placeres efter fortvivlelsens forgodtbefindende; på bålet med jøderne. Og han møder det sublime i kunsten, hvor hans drømme og forestillinger finder deres udtryk og overvinder det endelige liv.

Det lyder måske som en banal dannelsesroman, ud og hjem og så er du blevet klogere. Det er det ikke. Historien om de to venner er skrevet i en ualmindelig smuk tone. Den rammer gennemtænkt og præcist med sit eksistentielle budskab om vores sindssygt sammensatte sind – og vores sammensatte sindssyge verden.

“Snart vil døden også hente os, vi vil komme til at rådne på marken, og muldvarpen vil rafle med vores knogler. Lad os leve og være gode ved hinanden, før det er så vidt.”

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter