0 kommentarer

The Company. A Novel of the CIA af Robert Littell

af d. 21. december 2006
Info
 
Sideantal

894

Udgivet

2002

ISBN

1-58567-197-5

Originaltitel

The Company. A Novel of the CIA

The Company. A Novel of the CIA

 

Den er tykkere end en telefonbog og handlingen strækker sig fra nytårsaften 1950 til sensommeren 1995.

Der er tre hovedpersoner; Jack McAuliffe og Leo Kritzky, som vi første gang møder, da de under en roturnering som håbefulde collegestuderende hverves til tjeneste i CIA. Hertil kommer Elliot Winstrom Ebbitt, der opgiver en lovende karriere som advokat for at blive en del af samme tjeneste.

Vi følger de tre mænd gennem den kolde krigs forskellige faser; Østberlin, opstanden i Budapest, Cuba-krisen og helt op til 1991, hvor Gorbatjov afsættes. Alt ses gennem de allestedsnærværende agenters optik, tilsat hverdagsglimt fra det privatliv, de hver især naturligvis også har.

Bogens bedste birolle går vel til den smældfede og evigt alkoholiserede Harvey Toritti, der leder kontoret i Berlin. Han er manden med den brede efterretningserfaring og store berøringsflade. Også til de opgaver, tjenesten nødig vil lægge navn til.

Hen ved 900 sider er en stor mundfuld, men takket være en stadig undren over den muldvarp, der gang på gang forsyner russerne med de mest hemmelige efterretninger er der også et mere langstrakt spændingsmoment oven i de i sig selv dramatiske episoder, som romanen er bygger over.

Persongalleriet er stort men egentlig er man aldrig i tvivl om den enkeltes rolle i hele handlingsforløbet, og der er en detaljerigdom om efterretningsarbejdet, som er legendarisk godt beskrevet.

Som bogens rygtekst siger, er Littell for CIA hvad Puzo er for mafiaen og le Carré er for MI5 i England. Det er intet mindre end sublimt!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter