0 kommentarer

Stoner af John Williams

af d. 17. marts 2015
Info
 
Sideantal

303

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-35760-6

Originaltitel

Stoner

Udgave

1. udgave

 

Afgørende for en bogs succes er ofte, om den passer ind i den tid, hvor den udgives. “Stoner” blev første gang udgivet i 1965 – og vakte den gang ikke synderlig opsigt.

Et mesterligt portræt af et ganske almindeligt menneske – han kunne hvem som helst, og nu er det så den 19-årige William Stoner, der i 1910 startede på University of Missouri, hvor han skulle læse landbrugsvidenskab, der blev hovedpersonen i John Williams bog af samme navn: ”Stoner”.

Stoner bor med sine forældre på et lille husmandssted i Missouri og har hjulpet til på gården fra han var ganske lille. Hans far bestemmer, at han skal gå på universitetet og læse landbrugsvidenskab, så han kan blive en dygtig landmand, når den tid kommer, han skal drive husmandsstedet videre.

Stoner bliver indlogeret hos noget familie nær universitet og får lov at bo der mod at hjælpe til med bedriften.Han føler sig – trods sin fattige barndom og sit usle tøj – godt tilpas på universitetet og med studierne og snart får han smag for engelsk litteratur, og skifter studieretning.

Han fjerner sig mentalt fra sin far og mor og gifter sig med Edith. Edith gider ham egentlig ikke, og jeg fandt aldrig ud af, hvorfor hun giftede sig med Stoner. Det var i hvert fald synd for den sympatiske mand, at han fik en kone, der ikke var rigtig glad for ham – og hans liv kom også til at bære præg af det grå ægteskab.

Stoner finder en elskerinde, som giver ham både intellektuelt med- og modspil og som tilfredsstiller hans hunger efter kødelig kærlighed. Samtidig lever og ånder han for sin lille datter, som hans kone i første omgang ikke er særlig interesseret i, hun fatter først interesse for barnet, da hun finder ud af, hun kan bruge pigen som våben mod sin egen mand. Meget usympatisk.

De fleste af os lever et helt almindeligt og virksomt liv på jord – liv, der ikke skriger på opmærksomhed, og som der ikke kunne komme mange spændingsromaner ud af. Måske netop derfor er ”Stoner” så dejlig en bog, fordi de dramaer, der er i bogen, er nogen, man kan leve sig ind i – og fordi man sådan kommer til at holde af Stoner.

Bogen er kommet til ære og værdighed 50 år efter sin udgivelse – desværre nåede forfatteren John Williams at dø inden – lidt synd for ham, fordi Stoner måske nu bliver en klassiker.

Redaktør Susanne Bent Andersen fra Lindhardt og Ringhof, der har udgivet den danske udgave kalder romanen for en øde ø af god litteratur midt i al larmen.

”Vi læste den og faldt som alle andre for dens enkelhed; her var noget så basalt og simpelt som en roman om en mand og hans liv og død, med kærlighed, smerte, familie, ægteskab, professionelle relationer og ambitioner, og det, der slår én som læser, er vel netop enkelheden og den lidt gammeldags tone, der stråler ud fra siderne. Og så tror jeg faktisk også, at man bliver revet med af baggrundshistorien: glemt kvalitetsroman, der pludselig får international succes. Det kan man da kun glæde sig over”, siger hun.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter