0 kommentarer

Stjålne liv af Helle Vincentz

af d. 17. juli 2017
Info
 
Sideantal

457

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7159-819-3

Udgave

2. udgave, 2. oplag

 

En række reagensglas med befrugtede æg forsvinder fra en fertilitetsklinik i København. Ejeren af klinikken tør ikke gå til politiet af skræk for klinikkens omdømme. For hvem tør aflevere sine dyrebare æg og sin dyrebar sæd i håb om at få et barn, hvis man risikerer, at det lille ufødte liv kan ende alle andre steder end i den danske livmoder, det er tænkt at skulle vokse sig stor i?

Ejeren beder derfor en af sine ansatte – antropologen Sofie Munk finde ud af, hvor reagensglassene forsvinder hen. Sofie leger nu amatørdetektiv for at opklare sagen, samtidig med at vi i bedste femikrimi-stil skal høre om hendes 5-årige søn og hendes eksmand, der er ved at etablere et forhold til en ny kvinde. For meget privat-fnidder.

Sideløbende følger vi (måske for at tilgodese mandlige læsere??) Mik Karlsen, der er spindoktor hos landets justitsminister – og historiernes spor krydses, da en bombetrussel i Københavns lufthavn viser sig at være falsk. I stedet for en bombe finder politiet en metalbeholder med reagensglas.

Jeg blev aldrig rigtig grebet af historien. Hvad der synes som en spændende og uhyggelig indfaldsvinkel om ufødte børn og stjålne liv (titlen), blev i stedet til en lidt tynd kriminalhistorie krydret med skandaler på Christiansborg, en amatørdetektiv og lidt amerikansk slåskamp for at sætte lidt fut i historien et par steder.

Bagsiden lokker ellers med at ”Stjålne liv” er et skræmmende og realistisk indblik i verdens boomende fertilitetsindustri, samtidig med at den trænger ind i de mørkeste kroge af dansk politik. Jeg tror, der er puttet alt for meget ind i én bog til at den bliver interessant.

Bogen ville have været meget spændende, hvis den var skåret skarpere og forfatteren havde holdt sig til emnet om fertilitetsindustrien og de dilemmaer og svindelmuligheder, der ligger her, i stedet for også at skrue Christiansborgdelen på. Christiansborgdelen virker ret konstrueret, og jeg tog mig i at læse let hen over disse afsnit for at komme tilbage til det, som jeg synes er hovedhistorien – historien om de stjålne liv.

Jeg kan vældig godt lide titlen ”Stjålne liv” og kan få helt gåsehud ved tanken om, hvad der ligger i disse to ord.

Desværre kun to stjerner herfra – bogen ryger videre i byttekæden – måske den finder en mere nådig læser end mig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter