0 kommentarer

Sten, Saks, Papir af Naja Marie Aidt

af d. 11. november 2012
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

386

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12983-0

 

Da jeg modtog nyheden om, at Naja Marie Aidt var på vej med sin første roman, var det med stor glæde. Jeg er stor fan af både Aidts novellesamlinger (særligt “Vandmærket”) og digtsamlinger (bl.a. “Alting blinker”). Det var også med forholdsvis stor glæde, jeg læste det første indhug i “Sten, saks, papir”. Desværre viste det sig, at romanen ikke blev en særlig stor fornøjelse at læse.

På sin vis er der ikke en finger at sætte på “Sten, saks, papir”. Vi møder nogle velbeskrevne hovedpersoner med nogle komplekse relationer og romanens plot fanger hurtigt og lægger op til en spændende udvikling i historien. Thomas og Jenny, der er søskende, får i forbindelse med faderens død mere med hinanden at gøre end i hvert fald Thomas umiddelbart kunne ønske sig. Jenny er ulykkelig og dvæler ved fortiden, bl.a. ved en gammel toastrister, der bringer minder frem. Da Thomas går med til at ordne den ødelagte toastrister, finder han et meget interessant efterladenskab fra faderen. Han fortæller det ikke til nogen, og da Thomas opdager, hvad faderen skjulte, bliver det starten på en lang, paranoid, væmmelig omvæltning i Thomas liv, der pludselig synes at være vendt på hovedet.

Udover Thomas og Jenny præsenterer Aidt også et spændende persongalleri i (primært) Thomas’ kollegaer, venner og familie. Sideløbende med hovedsporet i fortællingen er små historier, der supplerer fint.

Aidt har styr på sproget, hendes personer virker troværdige, hun har indsigt i menneskers dagligdags liv og hun formår at holde fortællingen i gang gennem hele romanen. Alligevel var “Sten, saks, papir” en skuffende læseoplevelse. På trods af alle de gode elementer, blev jeg aldrig fanget af romanen. Det var som om historien blev mere og mere flad, selv om det ‘spidsede til’ og den spændende igangsættelse af et mysterium, blev aldrig rigtig ført fuldt ud i forhold til det potentiale historien rummede.

 
Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter