0 kommentarer

Steen & Stoffer 2: Er der nogen uhyrer under sengen? af Bill Watterson

af d. 12. november 2022
Info
 
Sideantal

127

Udgivet

2007

ISBN

9788770857468, 9788770851800, 9788762607217, 9788762609082

Originaltitel

Oversættelse: Niels Søndergaard

 

I andet bind tager såkaldte ‘running gags’ en ny udvikling, hvor den samme situation kædes sammen til en historie og fortsætter hen over en hel uges striber. Sammenlignet med Basserne, Garfield, Hagar osv, hvor der vendes tilbage til den samme situation igen og igen, malker Watterson alt ud af en hændelse, for så at lade den ligge. Indrømmet, han kører også traditionelle løbende vitser, men han tillader sig også at fortælle sekvenser der er mere rørende end morsomme. Han bryder med den typiske avisstribe, hvor der hver gang skal være et grin, og viser på den måde at han vil andet og mere med sin serie, da han lader en meget følsom og filosofisk Steen sige farvel til et lille døende pindsvin.

Vi introduceres for både Steens snedige cykel der forsøger at slå ham ihjel, og for Transmogrifferen, som altid i en absurd sekvens. Steen bliver transmogriffet om til en tiger, og serien kunne kortvarigt hedde ‘Stoffer og Stoffer’.

Barnets alternative verden ligger skjult for den voksne, med sin kultur og tilhørende sprogbrug. En verden som det stort set kun er Watterson der evner indleve sig i og ramme ind. Et godt eksempel er de to hovedpersoners selvrefererende kommentarer til deres alternative amerikanske fodboldspil, et spil der ellers starter med at de begge er på samme hold, for så at lade uenighederne udvikle sig logisk med sin egen ustoppelige inerti:

’Den klodsede Steen taber bolden men Stoffer redder den.’

’Men der bliver dømt fejl og Stoffer bliver udvist’

’Stoffer hopper af til det andet hold og bliver modtaget med åbne arme. Publikum jubler’

’Steen bereder sig på at lemlæste forræderen ved at hive fat i hans hjelm’ 

Den kreative sideopbrydning begynder så småt sit indtog i søndagsstriberne. Man kan roligt kalde det for Wattersons absolutte vandmærke, og i de senere bind vil den springe ud i fuldt flor. Det bliver spændende at følge.

Det eneste jeg undrer mig over er mixet mellem dags- og søndagsstriber, for der burde være seks dagsstriber efterfulgt af en søndagsstribe, men åbenbart følges kronologien ikke helt stringent.

Ren tegneseriemagi. Lad dig rive med.

Lån tegneserien på biblioteket

Bedømmelse
Karakter