0 kommentarer

Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman Stefánsson

af d. 17. april 2017
Info
 
Sideantal

268

Udgivet

2010

ISBN

978-87-90524-83-8

Originaltitel

Sumarljós og svo kemur nóttin

 

”Somme tider kan man være så heldig at læse en bog man ville ønske aldrig holdt op. Sådan havde jeg det da jeg læste Sommerlys.” Bokmenntir.

Mine ord om igen. Jeg var slemt skuffet da jeg opdagede at de sidste mange sider bare var reklamer for forlagets andre udgivelser. Troede jeg havde masse af ‘Sommerlys’ tilbage… det havde jeg ikke.

Ganske enkelt en helt igennem fantastisk læseoplevelse.

Denne skønne, skønne fortælling svæver rundt over en lille islandsk landsby og zoomer ind på et udvalg af byens fantastiske indbyggere. Det er ikke så lidt de tumler rundt med. Chefen for trikotagefabrikken, en ung forretningsmand, begynder at drømme på latin, hvorfor han kvitter jobbet for at docere i forsamlingshuset for byens borgere, og bruger familiens likvider på sjældne latinske værker.

På brugsforeningens lager spøger det slemt, spøgelserne får paller til at falde ned og truer med at tage livet af to lagermænd.

Og den unge landsbybetjent er så skrøbelig at hele byen er travlt beskæftiget med at undgå forbrydelser. Sker der alligevel noget kriminelt, afledes den unge mands opmærksomhed, så han ikke skal komme til skade. Faktisk vil den unge betjent meget hellere studere fugle.

Mens mændene er det fuldendte billede på det stille vand, er kvinderne lidenskabelige som aktive vulkaner; der er sexscener der kan få pulsen op hos selv de mest frigide.

Har du læst samme forfatters ‘Himmerige og helvede’ bliver du nok overrasket, for ‘Sommerlys’ er ret morsom. Den er også dramatisk, trist, klog og i særdeleshed fantasifuld, alt sammen skrevet af et sandt talent. Jón Kalman må være langt over de 10000 timer som det siges at man skal beskæftige sig med et specifikt felt, for at være på verdensmesterniveau.

En af den slags alt for sjældne bøger, man læser igen. Og igen. Og igen…

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter