0 kommentarer

Sølv af Katinka My Jones

af d. 18. maj 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

60

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07450-5

 

Katinka My Jones leverer intense SØLVdigte

“Sølv” er titlen på Katinka My Jones nye digtsamling, og den er intet mindre end fantastisk…skinnende som det pureste sølv. Hun er en sand mester i at skabe unikke billeder på en mesterlig minimalistisk vis, og som læser suges man ind i digtene og bevæges side for side.
“Sølv” skinner i gennem som små spor, vi kan samle op digtsamlingen i gennem: “Min hånd er mekanisk og fuld af sølv” . “Jeg er en luksus/Ikke en nødvendighed” .
Der skal kun en enkelt vokal til for at erstatte titlen: “Sølv” med selv, og selve selvet skinner som små snapshots af sølv digtsamlingen i gennem.
Katinka My Jones har lavet den mest geniale løsning på titelproblematikken, som mange digtere må misunde på det grønneste… Hun har strøget fem hovedtitler ud over hele samlingen, hvilket giver den et enkelt og overskueligt islæt. Strukturen tegnes således: “Jeg”, “Gave”, “Spejl”, “Port” og “Hest”.
Tematisk kredser hun omkring eksistentielle og universelle områder som liv og død, eksistens, kærlighed, ensomhed, nærhed og afstand.
Digtene bevæger sig i mellem poler, hvor der ironiseres på finurlig og humoristisk vis et øjeblik “Spørgsmålet er om jeg igen/kaster mig over dig/på den hestehårssofa” , mens der i det næste gives en alvor, en modpol:”(…)Så det er umuligt at forstå et udsagn som:/ Jeg elsker dig ikke./Nej forstår man til gengæld. Nej.” .
Hvert eneste digt er ladet med så meget betydning, undertekster fyldt med konnotationer, som spinder ud og ind af små vigtigheder. Digtene må bare læses af et hvert menneske, der samler på sølv, på eksistentielle spørgsmål og de helt store digtere. En digterstjerne er født, og hun hedder Katinka My Jones.
Jeg bryder mig ikke om sammenligninger, og Katinka My Jones er bestemt også sin egen kat på vejen, men et eller andet i hendes intense og inderlige stil minder mig alligevel lidt om Pia Tafdrup, hvis digte jeg holder så meget af. Nogle digtsamlinger læser man kun en gang. Andre læser man igen og igen. “Sølv” har jeg læst flere gange, og hver gang efterlades jeg bevæget med et sug i maven.
Jeg kan varmt og insisterende anbefale “Sølv”.
Jeg glæder mig til at læse mere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter