0 kommentarer

Netotsjkas barndom af Fjodor Dostojevskij

af d. 25. august 2009
Info
 
Sideantal

178

Udgivet

2006

ISBN

978-87-91812-68-2

Originaltitel

Netotsjka Nesvánova

 

“..You’re hot and you’re cold, you’re in and you’re out..” (Katy Perry).

Den lille Netotsjka bor hos sine fattige forældre, en tåbelig og fordrukken fader og en dødeligt hårdtarbejdende mor, og drømmer om en rig fremtid. Med forældrenes død adopteres Netotsjka netop af en rig fyrste, i hvis hus hun møder hans datter. Deres indbyrdes forhold viser sig hurtigt at være modsætningsfyldt; ikke blot fordi deres sociale baggrund er så forskellig som muligt er, men også fordi den lille fyrstindes sindelag er konstant skiftende.

Hun udnytter Netotsjkas benovelse over de nye omgivelser og ønske om at komme det godt ud af det med hende. Hun er skiftevis kold og varm overfor Netotsjka, og som katten leger med musen skiftevis piner og underholder hun den mærkelige, fattige pige, som er kommet til huset. Men jalousien overvindes og de bliver herefter hjerteveninder.

Netotsjka overdrages kort efter til fyrstindens søster, hvor hun med stor varme og kærlighed opdrages indtil puberteten drastisk forandrer stemningen til kulde og fremmedgjorthed. Også søsterens forhold til sin mand, en sær snegl, hvis strenghed præger stemningen i hjemmet kommer i fokus. I hans og Netotsjkas nærhed er hun skiftevis underdanig og frigjort, opløftet og depressiv..

Historien var tænkt som indledning til en længere fortælling, men arrestationen af Dostojevski for revolutionær virksomhed betød, at den aldrig blev færdiggjort. Den abrupte afslutning til trods er ‘Netotsjkas barndom’ læseværdig, for Dostojevskij arbejder i alle tre scener (det fattige hjem, i fyrstens hus, hos søsteren) intenst med ansigtsudtryk, hurtige sindsskift, og uudtalte stemninger, som næsten er til at skære i.

De mange vekslende og stærke følelser betyder også, at det til tider bliver lidt for farverigt, men der er en god strøm gennem historien, og indtrykkene formidles veloplagt.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter