0 kommentarer

Skæbne og hævn af Lauren Groff

af d. 18. april 2017
Info
 
Sideantal

411

Udgivet

2016

ISBN

978 87 11 48392 3

Originaltitel

Fates and Furies - oversat af Merete Ries

Udgave

1. udgave

 

Præsident Obama betegnede Lauren Groffs stort anlagte roman “Skæbne og hævn” som sin yndlingsbog i 2015. For mit eget vedkommende vil jeg tilføje, at det er en af de mest begavede og ambitiøse bøger, jeg mindes at have læst. Groff er et litterært talent af de helt store.

Lotto og Mathilde møder hinanden, da de er først i 20’erne, forelsker sig over hals og hoved og gifter sig efter 14 dage. Unge, vilde, liderlige, men også kreative, ambitiøse, generøse. To individualister smelter sammen til én brændende flamme, som drager alt og alle omkring sig og skaber en varm base af kærlighed, som enhver kan lune sig ved.

Lotto, døbt Lancelot, som før Mathilde har knaldet alle piger med en puls, og som er umulig ikke at elske. Forstødt af sin hovedrige mor, tilbedt af sin langt yngre søster, med en håbløs drøm om at blive skuespiller. Med det navn kan hans liv kun blive teatralsk, og han ender da også som en af USAs fejrede skuespilforfattere.

Mathilde – som bogens anden halvdel handler om – er tilsyneladende bare en smuk, dydig og dybt ensom pige, som en mild skæbne har ført i armene på naturens muntre søn, hin flamboyante Lotto. Men så enkel er sandheden ikke, skal det vise sig.

Romanen hedder ikke for ingenting “Skæbne og hævn”. Som et meteornedslag kastes de to elskende ned i midten af livets dybe hav, og efterhånden breder ringene sig i vandet i form af bølger, der blidt eller mere voldsomt overskyller alle i en stadigt større radius, som også rækker over tid og landegrænser.

Som læser føles det som at overvære et moderne teaterstykke med urgamle temaer, som åbenbares lag for lag. Man overraskes, smiler medvidende, belønnes så rigeligt for at sidde med til den bitre ende. Det er ikke nemt stof, men pokkers berigende.

Merete Ries fortjener ros for sin indlevede oversættelse.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter