0 kommentarer

Shutter Island af Dennis Lehane

af d. 3. juni 2004
Info
 
Sideantal

309

Udgivet

2004

ISBN

87-595-2168-6

Originaltitel

Shutter Island (amerikansk)

 

Det er en skam at man ikke kan give en bog stjerner for det hele – undtagen slutningen. For i guder Lehane skriver godt. “Shutter Island” er den type bog man smider fra sig for at gå angstfyldt rundt i stuen, for derefter at jage igennem de næste kapitler af hysterisk videbegærlighed.

Vi snakker psykologisk thriller i bedste Stephen King møder James Ellroy stil. To US Marshals bliver i 1954 sendt til en lille ø, hvis eneste bebyggelse er en anstalt for kriminelle sindssyge – altså er beboerne af den slags der spiser deres ofre og drikker rødvin til. En fange er undsluppen og må være et sted på øen, da eneste vej derfra er med en lille færge, og må jo findes inden de med garanti frastødende ugerninger begynder.
Alle spor og forklaringer vores barske helte vrider frem er umulige og modstridende, og det eneste sandsynlige er, at hele personalet er med i en pervers sammensværgelse, a la hemmelige regeringseksperimenter. Mere mystisk bliver det, jo flere bizarre plejere, læger og deraf følgende forklaringer der præsenteres.
Alt sammen troværdigt og intelligent skruet sammen – fantastiske portrætter, dybe og komplicerede, et plot der er tykt af muligheder – men ak, det var en nitte.

Med sådan en slutning! Aldrig har jeg været mere skuffet og rasende. Det er soleklart at appetitten nu er spoleret for manges vedkommende, men der er da ikke noget mere frygteligt end at styrte igennem en fantastisk thriller, og så sidde der og stirre på de sidste tyve sider og tænke “det gjorde du bare ikke!” Hvad den horrible slutning indebærer skal selvfølgelig ikke afsløres her – lidt respekt har man vel – men lad der alligevel lyde en advarsel: Det er en kold afvaskning der skal gøre det ud for klimaks her.
Bogen fortjener fire stjerner og slutningen minus en, men med sammenbidte tænder bliver det to – for alt den jubel op til syndefaldet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter