0 kommentarer

Savnet af Michael Katz Krefeld

af d. 8. december 2015
Info
 
Sideantal

367

Udgivet

2014

ISBN

978-87-1133784-4

Udgave

1. oplag

 

I de døende måneder af DDRs eksistens i efteråret 1989 gør Stasi-obersten Hausser alt, hvad der er menneskeligt muligt for at nedbryde Christoph Schumann og hans lille familie, der lever i overdådig luksus sammenlignet med resten af befolkningen i den grå østblokstat. I hans øjne er de klasseforrædere og fortjener lovens strengeste straf for deres ufortjente succes.

Hausser vil statuere et eksempel for at fastholde regimets magt over sit folk. Omkring ham flygter folk til Vesttyskland i bundter, pansernæven Honecker erstattes af den mere joviale Egon Krentz, men Hausser lukker stædigt øjnene for, at Muren og kommunismen om et øjeblik vil være en saga blot. Han vil for alt i verden vinde denne sidste kamp og ende som en af arbejderstatens helte. Til det brug har han opfundet en ækel metalboks, der kan fyldes med vand – mens offeret befinder sig derinde.

I efteråret 2013 stjæler den fedladne, utjekkede regnskabschef Mogens Slotsholm en stor sum penge fra sin arbejdsgiver og flygter til Berlin. Han sms’er med en Schumann48, men hvem gemmer sig bag dette dæknavn? Mogens kaldes ud til forlystelsesområdet Teufelberg og forsvinder sporløst.

Mogens’ skønne søster, arkitekten Louise, finder frem til eksstrømeren Ravn, der bor på en husbåd i Christianshavns Kanal og er ved at forsumpe i minderne om kærestens brutale død to år før. Louise vil vide, hvad der er blevet af hendes bror, og hurtigt finder den rådsnare Ravn spor, der peger i retning af Berlin.

Det umage par famler i blinde i den livlige tyske hovedstad. Ravn har en fornemmelse af at blive overvåget. Spørgsmålet er: Kan de finde den forsvundne Mogens og måske nå at redde hans liv? Spørgsmål 2: Hvad har nutidens sag at gøre med de uhyggelige begivenheder i DDR over 20 år tidligere?

“Savnet” er en selvstændig fortsættelse af “Afsporet”, en krimiserie om privatdetektiven Thomas “Ravn” Ravnsholdt. Historien er god, den er solidt fortalt, personerne troværdige. Alt i alt en udmærket krimi helt efter bogen.

I min optik går alting bare meget, meget langsomt. Michael Katz Krefeld er en rutineret fortæller, men han har ikke travlt. Kapitlerne slæber sig afsted, uden at der sker synderligt, alt og alle beskrives med bogholderagtig, minutiøst researchet detaljerigdom, klippene mellem 1989 og 2013 bliver hurtigt en monoton foreteelse. Spændingen bygges op i ro og mag, og den tålmodige læser vil sikkert lade sig forføre af slutningen. Men det kræver immervæk tålmodighed.

At Ravn er klicheernes kliché i detektivgenren, bliver kun en lille sten i skoen. Fordrukken, let lurvet, nedbrudt over et tidligere forhold, bor pittoresk med en nuttet hund, tiltrækker lækre damer, rådsnar og i besiddelse af en sjette sans. Lige til at filmatisere med Mads Mikkelsen i hovedrollen.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter