0 kommentarer

Sagaen om Svend Pindehugger af Lars-Henrik Olsen

af d. 27. juni 2007
Info
 
Sideantal

1018

Udgivet

2007

ISBN

87-12-04054-1

 

Middelalderroman som tager sin begyndelse i en lille nordsjællandsk landsby, hvor drengen Svend med tilnavnet Pindehugger bor. Svend kom til byen som syvårig, efter hans landsby var blevet overfaldet og hans far slået ihjel. Sin søster og mor mistede Svend også, da de brutale overfaldsmænd tog dem med sig, for derefter med stor sandsynlighed at have solgt dem som trælle, og han nærer blot et spinkelt håb om en dag at se dem igen.

Svend forelsker sig i trælpigen Nena, som bor i byen sammen med sin mor Aja. Svend må med afmagt se på, hvor nedværdigende og grusomt de behandles og han lover Nena, at han, når han vender tilbage, efter at have været på togt i Estland, vil købe hende og Aja fri. Alt går dog ikke som ventet, da Svend forlader sine kammerater efter overfaldet på en landsby i Estland, deres barbariske opførsel med voldtægter, drab og vold bliver ham for meget, og pludselig står han alene i et fremmed land.

Lars-Henrik Olsen som nok er mest kendt for Erik Menneskesøn serien er en fabelagtig fortæller. Sagaen om Svend Pindehugger er en historisk skildring som når helt ind under huden. Hans skildring af de forskellige menneskers skæbner, er utrolig gribende og det er med spænding man følger dem gennem bogen. Den er på én og samme tid rørende og frygtelig, og jeg kan ikke andet end at anbefale bogen. Det er en barsk tid at leve i, hvis man tilhører samfundets lave klasser, men Svend kommer med sit åbne sind og gode hjerte vidt omkring og hans oplevelser i både Danmark og Estland er spændende læsning.

Sagaen om Svend Pindehugger er oprindeligt tre bøger, som består af ”Som landet lå”, ”Skjult af skoven” samt ”Ravnens skrig”. I et efterskrift kan man læse historiske fakta, der er knyttet til personerne i bogen samt finde henvisninger til steder som har relation til fortællingen.

Bogen kan læses fra 12 år og er velegnet til højtlæsning.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter