0 kommentarer

Særlige emner inden for ulykkesteori af Marisha Pessl

af d. 10. februar 2008
Info
 
Sideantal

620

Udgivet

2007

ISBN

978-87-567-8426-9

Originaltitel

Special topics in calamity physics

 

Foruroligende velskrevet debutroman af Marisha Pessl.

Bogen er svær at putte i en kasse og klassificere som komedie, tragedie, krimi eller kærlighedsroman. For den er lidt det hele.

Over 620 sider følger vi den 16-årige Blue Van Meer mens hun rejser over det meste af USA sammen med sin far, en noget excentrisk professor. Blues far underviser på universiteter rundt omkring i USA. Da Blue skal færdiggøre college, bliver de dog på samme sted længe nok til at hun kan gå hele det sidste år på samme skole, St. Gallways. Her stifter hun bekendtskab med en lærer, Hanna Schneider, og kommer med i hendes lille eksklusive kreds af udvalgte elever – kaldet Det Blå Blod. Bekendtskabet med Hanna Schneider skal vise sig at blive særdeles skæbnesvangert for Blue. At beskrive handlingen yderligere vil føre for vidt. Den er simpelt hen for voldsom til at kunne beskrives kort

Overalt i bogen er der henvisninger til andre bøger, artikler, hjemmesider m.m., selv bogens kapitler er navngivet efter nogle af litteraturens store værker. Den dybere mening med det, fandt jeg aldrig, og jeg fandt henvisningerne ret irriterende. Heldigvis klinger de noget af jo længere man kommer ind i bogen.

De første par hundrede sider, kan være drøje at komme igennem. Der sker ligesom ikke noget.
Herefter tager fortællingen fart, og især de sidste par hundrede sider er særdeles spændende, og der bliver bundet nogle sløjfer bagud, så man må tage sig til hovedet. Alt hvad der tidligere syntes overflødigt og unødvendigt, bliver bundet sammen i et kæmpestort puslespil.

Der findes en skrivestil, der hedder minimalisme. Det er på ingen måde den Marisha Pessl benytter sig af. Snarere tværtimod. Hvis der er noget der hedder maksimalisme, så er dette i allerhøjeste grad maksimalisme. Intet – overhovedet intet – er overladt til læserens fantasi. Alt bliver beskrevet, og udpenslet så der ikke kan vrides mere ud af det. Og det er lidt ærgerligt, når man, som jeg, godt kan lide at lade fantasien tegne billederne til en bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter