0 kommentarer

Rwandas børn af Angelique Umugwaneza og Peder Fuglsang

af d. 19. september 2015
Info
 
Sideantal

308

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06424-7

Udgave

1.

 

Angelique fortæller om sin flugt fra Rwanda og det dobbelte folkedrab der fandt sted midt i 90’erne. Både Hutuer og tutsier slagtede hinanden, alt imens ingen reelt ved hvad der adskiller en hutu fra en tutsi.

Angelique er 13 år, da hun og hendes familie tvinges på flugt fra deres hjem. En flugt der strækker sig over syv år for til sidst at ende i Nordjylland. En flugt til fods, hvor de på knap et par år får vandret næsten 2000 kilometer, gennem ørken, regnskov, bjerge alt imens den utrolige mængde af flygtninge de vandrer med decimeres nådesløst. Enten slagtes de af soldater, banditter, eller fjendtlifgtsindede lokale, eller også dør de af sult, tørst, sygdomme. Nogen sætter sig udmattede hen, giver op, og venter på en nådig død.

Angeliques familie reduceres i antal. Gamle venner dør, såvel som nye. Bogen er modbydeligt grum og gribende.

‘Wandas børn’ er ikke kun historien om den lange flugt, men også et ret fermt historisk dokument over Rwandas folkedrab, som klart kan anbefales til undervisningsbrug, og som almindelig oplysning til den historisk interesserede læser.

Den er et barskt vidnesbyrd over menneskeracens ondskab. Der stilles skarpt på hvordan uvidenhed skaber frygt og fordomme, og hvordan diktatorer udnytter folkets uvidenhed til egen fordel.

Det er en ond historie, om et meget ondt kapitel i Afrikas historie. Det værste er at det sikkert er fortsat lige siden i andre afrikanske lande. Congo, for bare at nævne et sted…

Det internationale samfund er repræsenteret i form af FN soldater, der dog ikke er meget hjælp at hente fra. De er underbemandede og viljen fra den vestlige verden til at gribe ind er ikke eksisterende. Soldaterne er blot en skamstøtte over vestens dårlige samvittighed overfor et irriterende problem. Hver gang soldaterne lykkes med et projekt, flyttes de enten til et andet land eller et andet sted i Rwanda, imens slagteriet uhindret fortsætter.

Parallellen til situationen i Syrien, – og desværre mange andre steder, er nærliggende.

Tak til dig, Angelique Umugwaneza, for din historie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter