0 kommentarer

Roman i fire årstider af Betina Birkjær

af d. 16. februar 2015
Info
 
Sideantal

119

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7151-110-9

 

“Træet står i hjertet af byen. Det siges, at en kvinde engang satte sig der for at male udsigten. Siden har ingen set hende.”

Sådan begynder Betina Birkjærs debutroman, og det var de ord der overbeviste mig om at jeg bare måtte læse den. Jeg kan ikke forklare hvad ordene gjorde ved mig, for jeg er ikke sikker på at jeg selv forstår det. Men der er noget gribende smukt og enkelt over dem.

Selv om “Roman i fire årstider” kun er på 119 sider, er der indhold nok til mange tusinde sider, og det tog rigtig lang tid at læse den.

Nu, hvor sidste side er vendt, føler jeg mig beriget og fortrøstningsfuld, for selv om verden efterhånden er blevet et koldt og ondt sted, er der stadig håb så længe nogen som Betina Birkjær kan skrive som hun gør her. Jeg vil ikke hævde at jeg forstår bogen, men jeg er bjergtaget af ordenes skønhed, og er bange for at en analyse af bogen vil ødelægge det hele. Nogle gange skal man bare tage imod det smukke når det bliver rakt til én, uden at bekymre sig om hvorfor det er smukt.

“Roman i fire årstider” handler om en by, og om et træ i den by. Den handler om byens indbyggere, og deres indbyrdes relationer. Den handler også om byens hemmelighed som måske, og måske ikke, vil ødelægge den en dag. Universet hvori Birkjær lader handlingen foregå, bringer billeder frem på nethinden af noget børne-tv som jeg kan huske min lillesøster så i slutningen af halvfjerdserne og begyndelsen af firserne. Det var noget med nogle dukker der boede i en underlig lille by, hvor alle kendte alle. Husene så ud som huse gjorde i dukkefilm dengang, og jeg har Birkjær mistænkt for også at have set disse udsendelser da hun var barn. Beboerne i Birkjærs by, har alle pudsige børne-tv-agtige navne: Flora Gyvelløv, Zacharias Buch, Teodor Falk, Aksel Loewe osv., og bogen indledes med en kort oversigt over de af byens indbyggere vi vil stifte bekendtskab med i historien.

“Kigger du efter og har god tid, kan du være heldig at finde et blad med et perfekt tegnet kort over byen. Studerer du bladet under en lup, vil du finde et kryds. Og hvis du følger kortets indikationer, vil du komme til et sted, hvor du aldrig har været før, selvom du synes, du kender byen som din egen bukselomme.”

Betina Birkjær er en ny stjerne på den danske litterære himmel. Og hun er helt sin egen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter