0 kommentarer

Rømningsmand af Peter Freuchen

af d. 15. maj 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

286

Udgivet

1956

ISBN

87-91303-27-3

 

“En bog om eskimoer” lyder undertitlen, og det er lige, hvad det er. Hverken ret meget mere eller ret meget mindre. Det er fortællingen om storfangeren Mala, der er frygtet for sin styrke og sin brutale, noget direkte måde at løse konflikter på. Men skønt hans liv bliver fortalt, er “Rømningsmand” aldrig særlig spændende.

Ved man intet om eskimoernes liv i starten af forrige århundrede, så lærer man uundgåeligt et og andet, når Mala rastløst flytter fra den ene boplads til den næste. Den hvide mand har forgiftet hans sind, og han flygter fra sig selv og al kontakt med skibene ved kysten.

“Rømningsmand” er dog barskt underholdende i og med, at ingen dør af naturlige årsager. De uheldige, der må af dage, oplever en voldsom og spektakulær død – både mennesker og dyr. Det er en kultur med is, knive, harpuner og aggressive moskusokser. Peter Freuchen får også skildret forskellene på de forskellige eskimostammers levevis, der resulterer i mange hadfyldte og for læseren morsomme situationer.

Med det sagt, så lider bogen under en voldsom mangel på fængslende højdepunkter. Ærgerligt, for der er ellers nok af modsætninger til et ordentligt drama. Rent fortælleteknisk lugter “Rømningsmand” af råddent spæk.

“Rømningsmand” er andet bind om Hudson Bay eskimoerne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter