0 kommentarer

Rigels øjne af Roy Jacobsen

af d. 14. oktober 2018
Info
 
Sideantal

208

Udgivet

2018

ISBN

978-87-638-5638-6

Originaltitel

Rigels øyne - oversat af Camilla Christensen

Udgave

1. udgave 1. oplag

 

Roy Jacobsens bog ”Rigels øjne” handler igen om Ingrid, som vi i denne bog følger på sin vandring gennem det nu efterkrigstids fredelige Norge, i sin søgen efter sit barns far. Bogen er en selvstændig fortsættelse af ”De usynlige” og ”Hvidt hav”, som jeg valgte at læse før det tredje bind, hvilket som efterrationalisering ikke er nødvendigt, “Rigels Øjne” kan fint læses som enkeltstående og selvstændig roman.

Livet på den norske ø Barrøy har været ensomt, men efter forliset af skibet ”Rigel” – en troppetransport med tyske og russiske soldater – strander en russer, Alexander, på øen, og Ingrid passer og plejer ham, hvilket som bonusgevinst giver datteren Kaja. Da krigen er slut, vandrer Ingrid ud for at følge i russerens spor og finde sin datters far. Denne vandring beskrives malerisk og så naturtro, at man ofte tydeligt ser det barske norske landskab foran sig. Ingrid møder undervejs mange mennesker, som har været på tyskernes side under krigen, og derfor er ugleset og ofte må leve under dække – og som følge deraf heller ikke har lyst at udtale sig om Ingrids russer, om de måtte vide noget eller ikke.

Bogen er på sin vis spændende og man håber jo til det sidste, at Ingrid får sine ønsker opfyldt.

De tre romaner til sammen giver et rigtig fint billede af livet i Norge før, under og efter krigen og de problematikker og løgne som en krig fostrer. Roy Jacobsen har nogle vældig fine naturbeskrivelser, og det vil blive spændende at se, om der skulle komme en fjerde bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter