0 kommentarer

Rend mig i traditionerne af Leif Panduro

af d. 11. juli 2014
Info
 
Sideantal

169

Udgivet

1991

ISBN

87-00-31866-3, 978-87-00-31866-3

 

Den unge gymnasieelev David er ved bogens begyndelse i den umage situation, at hans slips har sat sig fast i en cigaretautomat. Han har set sig sur på verden, gider ikke deltage i de rammer, der er sat for ham, og derfor har han vandret hovedstaden tynd gennem et par dage – indtil hans slips satte sit fast i automaten.

Da en betjent afmonterer ham fra automaten synes han David falder uden for rammerne af normal adfærd, hvorfor David indlægges på et sanatorium nord for København, hvor nogle psykologer skal søge at finde ud af hvad der foregår i knolden på den unge mand.

Davids problem viser sig at være, at han ikke gider tilpasse sig de normer og regler, der gælder i samfundet, og han gør derfor oprør mod sine forældre (og de ældre generationer generelt), og på den måde kan man sige at han udviser typiske teenage-tendenser fordi han mener han er klogere og ved alting bedre end andre (dog husker han ikke at nyde den korte tid, hvor man som teenager ved alting bedre end alle andre).

Mens han er på sanatoriet bruger han tiden på, at bide de andre i benet, sparke folk i måsen og stifte bekendtskab med behandlere, der ikke helt er deres opgave voksen idet de ikke forstår hvilke tanker den unge mand gør sig eller hvorfor David handler som han gør.

Derudover bruger David også tiden på, at fortælle sin historie til en ældre, paranoid patient, og det er denne fortælling om Davids liv (og om tiden på sanatoriet), som vi følger i denne klassiker i dansk litteratur.

“Rend mig i traditionerne” er en virkelig morsom bog at læse, Leif Panduro havde god humor, og bogen kan i min optik kategoriseres som en form for socialrealisme.

Selvom der bruges humor i bogen kredser romanen også om alvorlige emner som psykisk sygdom og om at finde sin egen identitet i den store verden.

Romanen er overbevisende i beskrivelserne af personerne og miljøet, og jeg har svært ved at finde frem til noget dårligt at sige om bogen, og derfor giver jeg 4 store stjerner for “Rend mig i traditionerne”, som sagtens kan tåle at blive genlæst.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter