0 kommentarer

Politisk roman af Lone Aburas

af d. 28. februar 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

144

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14927-2

 

“Politisk roman” er socialrealisme på en humoristisk og til tider direkte foruroligende facon – måske især på grund af hovedpersonen; den dybfrosne Rebecca. Starten på Lone Aburas’ tredje roman er forrygende;

“En hjemløs har besluttet sig for at dø ved indgangen til Lidl. Han ligger i en vatteret sommerjakke og udånder ovenpå en dynge våde aviser, da jeg kommer ud. Jeg kan ikke undgå at tænke, at han formentlig ikke ejer evnen til at se sig selv udefra, ellers var han vel ikke endt sådan. Det pisker ned og har gjort det hele ugen. Den hjemløse ligger stadig livløs og gennemblødt af regn, da jeg sætter mig ind i bilen og kører ud fra parkeringspladsen”

Rebecca bor sammen med Robert og deres sammenbragte teenagebørn børn fra tidligere kuldsejlede ægteskaber, som Rebecca så følsomt udtrykker det. De er begge akademikere og Rebecca er ikke den der stikker nogen blår i øjnene. For hende drejer det sig bare om at holde ud og komme igennem det her liv. Robert har derimod en indre stemme, der ønsker at han havde været mere oprørsk, mere til stede, mere humanistisk i sit liv. Bare mere af noget, ikke så middelklasse middelmådig. Han beslutter at huse en illegal flygtning, nok mere for at føle sig som én der bryder sig om at folk kan være i nød, end fordi han egentlig har hjertet med i sagen. Og Rebecca, der ikke har noget problem med sin egen følelseskulde, synes det er foragteligt.

Vi følger familien, hvor alt ser pænt og normalt ud udefra, men hvor Rebecca har sex med Robert for at få sin mand til at holde op med at tale om hendes manglende engagement i det familiemæssige, hvor to af husets tre teenagere har voldsomme mentale og følelsesmæssige problemer, uden at nogen opdager det.

‘Politisk roman’ er en forrygende omgang sortsyn på en samling danske akademikere, med utilfredsstillende absolut middelmådige liv, hvor man bliver nødt til at lege med andres skæbne for at give kulør til sin egen virkelighed.

Hvad kalder man det modsatte af en udviklingsroman? ‘Den-sidste-luft-går-af-den-i-forvejen-noget-fesne-ballon-roman”? Titlen og forsiden er en ironisk hilsen til hovedpersonernes absolutte mangel på engagement.

Virkelig værd at læse.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter