0 kommentarer

Pludselig falder ting fra himlen af Selja Ahava

af d. 12. juli 2018
Info
 
Sideantal

208

Udgivet

2018

ISBN

978-87-7151-254-0

Originaltitel

Taivaalta tippuvat asiat

 

Pludselig falder ting fra himlen” er en roman om livets tilfældigheder og menneskets fortvivlede forsøg på at forstå og dernæst finde sig til rette i en tilsyneladende kaotisk verden … hvor måske kun Hercule Poirot kan bringe lov og orden.” (af bagsideteksten)

Jeg må indrømme, at det falder mig svært at anmelde denne roman. På den ene side blev jeg til tider virkelig betaget. På den anden side forstår jeg simpelthen ikke det hele.

“Pludselig falder ting fra himlen” fortælles i fire overordnede kapitler. Det første hedder ‘Pigen der lå begravet i væggen’. Her fortæller pigen Saara, om hvordan hun og faren er flyttet ind hos faster Anna efter morens død. Saara fortæller gammelklogt og til tider bevægende om sin mor og om dagenes oplevelser. Det er meget smukt og ind i mellem ligefrem gribende.

Så springer romanen til kapitlet ‘Hamish MacKays fem lyn’. Her følger vi en brevveksling mellem faster Anna og fiskeren Hamish. Først hører vi lidt om, hvordan Hamish utroligt nok har overlevet flere lynnedslag, men at det har skabt afstand mellem ham og folk omkring ham. Dernæst følger en række breve. Bl.a. fortæller Anna i sine om andre mennesker, der har overlevet – og oplevet – utrolige ting.

Tredje kapitel hedder ‘Havfruen skvulper rundt’, og her fortæller Saaras fars nye kæreste, Krista. Hun er gravid, og er lige flyttet sammen med Saara og faren i deres gamle hus. Forholdet mellem Krista og Saara (eller pigebarnet som hun kalder hende) er ikke særligt tæt, og alt er heller ikke godt med graviditeten.

Det sidste kapitel følger igen Saara og hedder ‘Og det var den historie’. Her hører vi lidt om, hvordan Saaras forældre mødte hinanden, men også om hvordan sorgen over morens død stadig forfølger Saara.

Selja Ahava skriver poetisk og finurligt, og som læser skal man selv tolke og fortolke undervejs. Jeg blev meget grebet af det første kapitel, som er et fint indblik i et barns sorg, og samtidig viser hvor svært det kan være at rumme livets barske tilfældigheder. De efterfølgende kapitler er dog ikke nær så stærke, måske fordi de pludselige skift i fortællestemme og -stil ændrede min læseoplevelse.

Efter første kapitel var jeg klar til at give fire stjerner, men i stedet endte jeg på tre. “Pludselig falder ting fra himlen” er dog stadig læseværdig, og romanen modtog da også EU’s litteraturpris i 2016.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

 

Bedømmelse
Karakter