0 kommentarer

Pigtopia af Kitty Fitzgerald

af d. 18. maj 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

279

Udgivet

2006

ISBN

87-7677-019-2, 978-87-7677-019-8

Originaltitel

Pigtopia

 

“Pigtopia” er et griseunivers skabt af Jack Plum, der er født med et alt for stort hoved og er byens særling og børnenes yndlingsdrilleoffer. Det siges, at han er tilbagestående og han har ingen venner.

Jack er midt i 30’erne og bor alene med sin handicappede mor, der er blevet ond af sin skæbne parret med alt for meget whisky.

Jack har derfor skabt et griseunivers under huset – et fristed, hvor han kan søge hen, når det hele bliver for meget. Grise var hans fars lidenskab, og de er kærlige og elsker ham trods hans udseende.

I samme landsby bor teenageren Holly Lock, der ikke synes, det er fedt at gå til fester og score drenge – hun vil hellere hygge sig med sin mor og dyrke sin store lidenskab for planter. Balancen i Hollys liv forskubbes, da moderen finder en kæreste og Holly føler sig til overs.

Jack fornemmer Hollys ensomhed og da deres veje krydser hinanden i skoven, hvor Holly en dag leder efter en sjælden orkide, viser Jack hende sit griseslot. Hun tiltrækkes af hans entusiasme for grisene og finder trods aldersforskellen mellem de to et roligt fristed sammen med Jack og hans grise. Et fristed hun holder skjult for sin mor, da hun ved, at hendes mor ikke vil billige, at hun omgås byens særling.

Historien fik flere gange mine tanker til at strejfe Steinbecks “Mus og Mænd” og forholdet mellem George og Lennie. Smukt og poetisk – og dog skræmmende.

Jacks univers består af mange selvskabte ord som øjeblikkelighed, kommetiden og mørketræerne – ord, der fik mig til at tænke på “Bamse og Kylling”, hvor nye ord beskriver tingene mere poetisk end almindelige ord.

Historien får pludselig en bizar drejning, og de to venner må tage nogle drastiske beslutninger for at bevare deres venskab og griseuniverset. Historien ender på en på samme tid frastødende og tiltrækkende måde.

Historien kan læses som en moderne fabel om ondskab og godhed, sandt og falsk, rigtigt og forkert – om venskab og barnlig uskyld.
Måske man også kigger en gris lidt længere i øjnene næste gang, man træffer en?

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter