0 kommentarer

Pigerne fra Nordkorea af Brandon W. Jones

af d. 18. januar 2015
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

426

Udgivet

2013

ISBN

978-87-638-2809-3

Originaltitel

All Woman and Springtime

 

En helt igennem fantastisk, afskyelig, hjerteskærende og uforglemmelig roman om to nordkoreanske piger, der bliver solgt til et bordel.

I Nordkorea holder Kim Jong Il – “Den Kære Leder” sin befolkning i et jerngreb. Befolkningen lever på sultegrænsen og der bliver slået hårdt ned på enhver ulydighed i det lukkede land.

Gi’s familie kommer i arbejdslejr, fordi de har glemt at støve det portræt, de har hængende i stuen af “Den Kære Leder” af. Gi skilles fra sin familie og bliver tortureret på grusomste vis. For at overleve mentalt, udvikler hun en metode til at forlade sin krop, når oplevelserne bliver for voldsomme – hun tæller alt omkring sig, ganger og dividerer og forsvinder ind i en matematisk verden.

Gi overlever til forskel fra sin familie de hårde dage i lejren, og en ansat i lejren smugler hende hen på et børnehjem for forældreløse piger, hvor hun møder Il-sun.

De to piger udvikler et varmt venskab til trods for deres forskelligheder – Gi er sky og bange og forsvinder tit ind i sin matematikverden, mens Il-sun er til fest og ballade og udfordrer alt og alle omkring sig. Gi har stor respekt for “Den Kære Leder”, mens Il-sun spytter på hans portræt.

De to teenagepiger får job på en klædefabrik, hvor de syr fra tidlig morgen til sen aften, og snart skal de tænke på at forlade børnehjemmet for at klare sig selv. Il-sun forelsker sig i en mand, der vil skaffe hende over grænsen til Sydkorea til et bedre liv. Ved et tilfælde ender Gi med at måtte tage med på den farlige rejse, hvor de møder den jævnaldrende “blomsterpige” Cho, der også vil søge lykken andet steds. ”

Da de ankommer til Sydkorea viser det sig, at manden har solgt Il-sun og Cho til et bordel. Cho fatter straks hvad der er i gærde, da hun har beskæftiget sig som prostitueret (Blomsterpige) derhjemme. Il-sun og Gi derimod har ingen anelser om, hvad der venter dem. De er så uskyldige, at det er ubærligt, hvad der venter dem.

Pigernes store naivitet og grumme skæbne rammer læseren dybt, og portrætterne er skrevet så fint og troværdigt, at man lider med pigerne.

En af de mest hjerteskærende scener i bogen er, da Il-sun på et tidpunkt finder ud af hun er gravid, og glæder sig over det lille liv i hendes mave. Bordellets læge giver hende uden hendes accept og viden en abortpille. Som læser råber man ned til bogen “tag den ikke, tag den ikke”, men Il-sun hører det naturligvis ikke og mister barnet og håbet.

Et yderligere referat af handlingen vil være at ødelægge historien for nye læsere, men et lille lys blafrer for enden af tunnelen for Gi. Matematikken bliver hendes redningsplanke.

Bogen er på samme tid smuk og grum og holder sig på den rigtige side af sentimentalitets-stregen. Fiktion skrevet på kanten af verdens ondskab.

Fem stjerner og mange pile op!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter