0 kommentarer

Pigen fra Auschwitz af Morten Vestergaard

af d. 20. januar 2017
Info
 
Sideantal

207

Udgivet

2015

ISBN

978-87-400-0822-7

Udgave

3. udgave, 2. oplag

 

Igennem de sidste mange år er der udgivet stakkevis af bøger om anden verdenskrig; om de danske jøders flugt til Sverige, om de børn der overlevede koncentrationslejrene, om bødlerne i lejrene og den årelange skam, som Tyskland nok stadig lever med, efter at styret udsatte jøder, kommunister og andre folkefjender for tortur og drab.

”Pigen fra Auschwitz” er en af de bøger, der handler om et af ofrene for nazismens syge ideologi.

Arlette Andersen bliver født ind i en ganske almindelig fransk familie og vokser op i Frankrig uden at føle sig som andet end en ganske almindelig pige, der passer sin skole og vennekredsen.

Da anden verdenskrig bryder ud ændres familiens liv for altid. Som jøder er de nu tvunget til at sy de karakteristiske, gule stofstjerner på deres tøj, så det er synligt for alle, at de nu tilhører en uønsket minoritet. Herudover giver krigen problemer i forhold til at tage en videregående uddannelse. Ganske kort tid efter at Arlette er begyndt at studere engelsk på universitetet i Paris, arresteres hun sammen med flere andre jødiske studerende – og de transporteres til Auschwitz, hvor det er meningen, at de enten skal gasses i et af krematorierne eller arbejde sig ihjel.

Ved et lykketræf overlever Arlette over et år i den berygtede koncentrationslejr Auschwitz, ikke mindst fordi hun sættes til indendørs arbejde, der ikke er helt så fysisk krævende som det tvangsarbejde, som mange af de andre fanger sættes til.

Efter krigen kommer Arlette på et ophold til Danmark for at komme sig efter alle de voldsomme oplevelser, og det er her hun møder sin danske mand, Ole. Parret bosætter sig i Fredericia, hvor de får 2 børn. I mange år taler Arlette ikke om tiden i Auschwitz, men på sine ældre dage beslutter hun sig til, at begynde at holde foredrag på folkeskoler og gymnasier over hele landet. Hendes holdning er, at der snart ikke er flere vidner tilbage, der kan fortælle om at være fange i koncentrationslejrene, og hun ser det som en pligt at oplyse nutidens unge om fortidens synder.

”Pigen fra Auschwitz” er en hård, men nødvendig bog om en modig kvinde, der trods alle odds har skabt sig en tilfredsstillende tilværelse.

Bogen om Arlette Andersen er skrevet i et nøgternt og enkelt sprog, hvor der ikke anvendes mange detaljer i beskrivelserne af grusomhederne i den polske koncentrationslejr. Historien serveres som den er, det er ikke kønt og det er ikke muntert, men det er til gengæld et væsentligt vidnesbyrd om en så ussel behandling af medborgere, at vi aldrig på glemme hvor grimt et væsen mennesket kan være.

”Pigen fra Auschwitz” er en fortælling, der er rørende, grum og spændende på samme tid. Selvom der er skrevet utallige bøger om ofrene for anden verdenskrig, bør man alligevel læse ”Pigen fra Auschwitz” – ganske enkelt fordi vi ikke må glemme, og fordi det er en spændende og intens bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter