0 kommentarer

Phase af Jens Smærup Sørensen

af d. 5. november 2010
Info
 
Sideantal

280

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-10043-3

 

Andy Thomassen er dramachef på TV Tretten.
Han er ved at skrive sin selvbiografi og har en del spekulationer over, hvorvidt den skal skrives i 1. person ental, jeg, eller i 3. person ental, han.
Andys liv ændrer sig dramatisk en dag han kommer hjem fra teateret med sin kone. I huset finder de et par indbrudstyve, som de som den naturligste ting i verden inviterer til at stille løsning på situationen. De to par sætter sig overfor hinanden i Andy og Sys’ sofagruppe, og snart må Sys erfare, at hendes mand har oplevet dramaer andre steder end på TV tretten.
Oprørt over nyheden forlader hun kort efter Andy, der nu for alvor får svært ved at navigere i sit eget liv. Dette ses ved at skiftene mellem 1. og 3. person ental bliver hyppigere.

Andy mener selv at lide af PHASE – Post Happening Apathecis Social Evasiveness, der blandt andre symptomer har “hungrer efter virkelighed”. Efter Sys’ bortgang fra hjemmet, må Andy dog siges at have adgang til al den virkelighed han kunne ønske sig; Konen er væk, huset må sælges, positionen på jobbet er usikker og samværet med andre mennesker bliver vanskeligere for hver dag der går.
Men Andy vil ikke acceptere den virkelighed han er havnet i. Stadig større dele af bogen fortælles i 3. person, og Andy distancerer sig mere og mere fra sin egen person og sin egen dagligdag.
Først i slutningen af bogen, da Andy arver sin fars hus begynder han igen at stå ved sine egne handlinger og sin egen hverdag og resten af bogen foregår konsekvent i 1. person.

I starten af bogen er de mange skift mellem fortæller ærgerlige og Andys tydelige afstandtagen fra sin egen hverdag gjorde mig irriteret. Han virker som en utroligt storsnudet mand, der via sproget og fortællestilen forsøger at gøre sig bedre end han i virkeligheden er. Han virker arrogant og latterlig og ude af stand til at forholde sig det nye liv, han desperat forsøger at undgå at være en del af.
Først i slutningen af bogen, hvor Andy vedstår sig sin egen person og bevidst vælger mellem elementer fra hans mellemliggende livsforløb og tiden efter farens død, kommer jeg til at holde af bogens hovedperson og fortæller.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter