0 kommentarer

Over grænsen af Jussi Adler-Olsen m.fl.

af d. 17. juni 2016
 

Man bliver glad i låget, når Politikens Forlag endnu engang står bag en krimi- og spændingsantolo­gi, der denne gang lader overskuddet gå til Red Barnet. På sammet tid kan man støtte et godt for­mål, blive godt underholdt og opdage eller genopdage forfattere. Jeg var i sin tid også godt un­derholdt af ‘Liv for liv’ fra 2011, hvor overskuddet gik til Dansk Flygtningehjælp.

Jussi Adler-Olsen åbner ballet med ‘Sprækken’. Et ældre ægtepar er blevet myrdet, smidt ud af et vindue i en etageejendom, for at lande på taget af en varebil. Jussi Adler løser gåden for os læsere, ved at gå tilbage i tiden, mens den stakkels kriminalbetjent der fik sagen, blot får flere gåder. En noget urealistisk handling, men ganske godt fundet på og en herlig slutning.

Elsebeth Egholm præsenterer os for en noget forudsigelig historie i ‘Vandrende skygger’. En kvinde i tresserne er flyttet på landet, og hygger sig der med at lave rhododendronbed, bage boller og kringle. Hendes mand forsvandt for en måned siden, og betjentene på sagen opsøger hende i hendes nye hus. En dejlig stemningsfuld historie, hvor hævnen dufter af nybagte boller.

Eva Maria Fredensborg har nærmest præsteret en lille ‘Sherlock Holmes’ historie i ‘Den fremmede’. Stormen raser i en lille svenks bygd, de få beboere samles til stormkaffe hvor gamle spændinger bryder ud, og det ender med mord. Et lidt tyndt plot, men igen en stemningsfuld effekt.

Søskendeparret Hammer har skrevet en fortræffelig gyseragtig historie med ‘Den blå ged’. På en lej­rskole i Sverige bliver der arrangeret et årligt tilbagevendende, uhyggeligt natløb. Arrangøren og de andre lærere fortæller hinanden om uhyggelige oplevelser fra deres barndom. En fin historie med en vellykket slutning.

Forfatterparret Kazinski har også skrevet en fin og realistisk novelle om forhandleren Bentzon, som vi kender fra deres bøger. Bentzon måtte forlade en fest, hårdt ramt af jalousi. Han bliver kaldt ud på Øresundsbroen, hvor en far truer med at springe med sin datter i armene. Smuk slutning.

Jakob Melander har skrevet samlingens længste novelle. I en tale til de nyuddannede politibetjente tænker den fortællende kriminalbetjent tilbage på sin første sag, hvor en ældre betjent tog ham un­der sine vinger. Det bærende i historien er ikke selve sagen, men den indeholder en fin dybde og indsigt i politiarbejdets skyggeside, og en gribende kz beretning bliver også drejet vellykket ind i hi­storien.

Jesper Stein slutter samlingen af med ‘Gudinden’, hvor vi følger Axel Steen i en tidligere sag. En kvinde er fundet død i en bil i familiens garage, tydligevis selvmord. Men Axel Steen er ikke sådan at narre, og med sin sædvanlige ildhu slipper han ikke sagen, og går ligeså sædvanligt over stregen. Et godt udtænkt plot!

Alt i alt en samling af små, fine historier, og selvom et par stykker nok var i den lette ende, så var jeg igen godt underholdt, og det er vel det, der er meningen! Kan varmt anbefales til krimifans!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter