0 kommentarer

Oh, Romeo af Merete Pryds Helle

af d. 5. juni 2006
Info
 
Sideantal

126

Udgivet

2006

ISBN

87-638-0508-1, 978-87-638-0508-7

 

Med “Oh, Romeo” har Merete Pryds Helle gendigtet Shakespeares “Romeo og Julie”, så hjertet spænder i ens bryst. Den smukke og skæbnefyldte historie om den umulige kærlighed mellem to unge er her ført frem til nutiden af en forfatter med hjerte og en suveræn stil.

Romeo er oprindelig fra Iran. Som tiårig bliver han sendt i krig, og da hans far ser, hvad krigen gør ved hans smukke barn, flygter familien til Danmark. Romeo arbejder som taxachauffør, mens han drømmer om at blive læge, fordi det er det eneste job, som rigtig giver mening i hans krigshærgede sind. På overfladen er han en almindelig fyr, men i en del af ham raser krig og død.

Julie er vokset op i en murermestervilla bygget af hendes murermesterfar. Hun er ph.d. studerende i retsmedicin og bliver mere og mere bevidst om sin ensomhed. Moderen ejer en blomsterbutik, faderen er medlem af Dansk Flagparti, og Julies bror, Tybalt, er racist. Og det er det, han er. Julie har på en eller anden måde undgået at blive smittet af det had, som emmer fra familien.

Man kunne tænke, at det var for nemt et set-up. At det var for sjov med Dansk Flagparti. Men det er ikke sjovt. Det er på en gang Shakespeare, et klassisk kærlighedsdrama og lige nu og her. At de to familier har fælles træk, vil de aldrig finde ud af, for de kan ikke se gennem fordommene og hadet, men vi ser det.

I et utroligt præcist billede beskrives Julie og Romeos fædre på samme tid. Begge mænd har været ude og købe en østers til deres 3000 l. akvarium. Deres hjemkomst, deres tanker er som en kopi af den andens, og deres fælles tanker og små hverdagshandlinger køres i dele af kapitlet sammen i ét spor. Begges koner kommer på klokkeslæt ud fra køkkenet med kaffe på bakke. Og det er så almindeligt, det der sker i de to familier, at det måske alligevel ikke er så mærkeligt, at deres børn finder sammen. De unge, Romeo og Julie, som forelsker sig så inderligt.

“Oh, Romeo” er en smuk bog, der med sine 126 sider holder en kort form, som passer vældig godt til en gendigtning af et skuespil. Det er meget smukt, meget sørgeligt og bagvendt nok meget levende.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter