0 kommentarer

Og sådan blev det af Maren Uthaug

af d. 5. maj 2015
Info
 
Sideantal

205

Udgivet

2013

ISBN

978-87-11-37486-3

Originaltitel

Og sådan blev det

Udgave

1.udgave

 

Det nordlige Norge, 1974.

Den 7-årige pige Risten vokser op i den yderste afkrog af Norge, hvor hun bor sammen med sin norske far, Knut, og sin samiske mor Rihtta.

Miljøet er præget af gamle vaner, og Ristens mormor bilder pigen ind, at den religiøse prædikant Læstadius var en god mand, der prædikede sandheden om det menneskelige fordærv, men også, at Risten skal passe på “de underjordiske” (som man dog kan beskytte sig mod ved at bære sølv på sig).

I fjeldende bor Rihttas to søskende, broderen Aslak og søsteren Ravna, der begge er lidt til en side. Aslak og Ravna lever sammen som par, og da det ikke lykkes for søskende parret at få børn sammen beslutter de sig for, at de vil have Risten til at bo hos dem i fjeldende.

Knut og Rihtta modsætter sig naturligvis ønsket om, at deres datter skal bo hos religiøse fanatikere oppe i de mørke fjelde, men især Ravna har svært ved at acceptere, at hun ikke kan have Risten boende hos sig, og hun truer derfor med at kidnappe pigen.

Da Knut og Rihttas ægteskab alligevel fungerer dårligt indleder Knut et forhold til den danske kvinde Grethe, som midlertidigt arbejder i Norge.

Da Grethe foreslår, at de gifter sig og at Knut og Risten flytter til Danmark slår Knut til.

Han slipper for Rihtta og Risten slipper for kidnapningsforsøg.

Livet i Sønderjylland er vanskeligt for Risten. Nyt sprog, nye vaner og nye mennesker.

Især de vietnamesiske bådflygtninge, der bor i Grethes kælder forekommer anderledes, men ikke værre end, at Risten bliver nære venner med den jævnaldrende dreng, der har fået navnet Niels. Hans vietnamesiske navn var ganske enkelt for svært at udtale.

De to børn hænger sammen som ærtehalm, de har brug for hinanden for at kapere de nye indtryk og ensomheden i det nye land.

En misforståelse betyder år senere, at Niels fjernes fra familien, hvilket får Risten til at krybe ind i en voldsom depression og dyb ensomhedsfølelse.

Først som voksne mødes Risten og Niels igen.

Efter at have boet 20 år i Danmark genser Risten sin mor, Rihtta, igen.

Et besøg i Norge vender fuldstændig op og ned på hvem Risten troede hun var.

Dybe familiehemmeligheder afsløres og en del af barndommens uforløste gåder bliver løst så Risten måske kan ende med, at lappe nogle af de dybe sår fra sin barndom.

“Og sådan blev det” er en af de bedste bøger jeg har læst i år.

Romanen indeholder en del hårde beretninger om, hvordan forældre psykisk kan vanrøgte deres børn uden at slå eller være alkoholikere.

Det er ganske enkelt rystende læsning at være vidne til den type mishandling, der gør sig gældende.

Bogen indeholder særdeles overbevisende beskrivelser af, hvordan verden ser ud set fra barnets synspunkt og handlingen er så overbevisende i al sin grumhed, at jeg har haft endog meget svært ved at lægge bogen fra mig.

“Og sådan blev det” er en fabulerende fortælling om svigt, familiehemmeligheder og om at sætte sig ud over sin egen fortid.

Det er ganske enkelt en fremragende fortælling – en varm anbefaling herfra.

Læs bogen, og læs den gerne højt.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter