0 kommentarer

Noveller af Helle Helle

af d. 4. december 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

199

Udgivet

2013

ISBN

978-87-638-3186-4

 

Helle Helle’s novellesamlinger “Rester” (fra 1996) og “Biler og dyr” (fra 2000), blev i 2013 samlet i én bog, kaldet “Noveller”.

Det er Helle Helle som vi kender hende, og når hun er bedst. Stilsikkert og uden at ryste på hånden, oprulles en lang række øjebliksbilleder. Vi kender ikke forhistorien, og dumper ind midt i en hverdag, for så at forlade den lige så pludseligt igen. Og det er os allesammen vi møder. Jeg tvivler på at vi ikke hver især kan genkende os selv i en eller flere af de personer, hvis hverdag vi i korte glimt bliver tilskuere til. Selv om det er hverdagsagtigt, er der i alle noveller et anstrøg af det absurde og overhovedet-ikke-hverdagsagtige. Men alligevel skriver forfatteren det enkelt, præcist og meget hverdagsagtigt. Det er dygtigt gjort, for der er ikke en eneste af de mange noveller der fik mig til at tænke, “arh… sku’ vi nu æ’ li’e…”. Ikke en eneste. Egentlig ret godt gået, når de handler om en fremmed der banker på og efterlader en død fasan ved fordøren, eller om en mand der kører galt i snevejr, og hvis kone ikke rigtig kan tage sig sammen til at gøre noget – ikke fordi hun gå
r i panik eller noget. Der er bare så meget andet. Man kunne også nævne historien om hende der skrider hjemmefra, og pludselig er gæst ved et bryllup – selv om hun ikke kender nogen.

Fælles for novellerne er, at der sker sære ting, og at de bare sådan “sker”, uden at der bliver gjort noget stort ud af det.

Som (næsten) altid, var det endnu en gang en fryd at være i selskab med den “gamle” Helle Helle. Nogle af hendes nyere ting, som f.eks. “Ned til hundene” og “Hvis det er”, dyrker det absurde langt ud over hvad det kan holde til, og det er ikke Helle Helle’s stærke side. Undtagelsen er så “Dette burde skrives i nutid”, der udkom ind imellem disse, hvor hun er tilbage i det univers hun behersker så perfekt: Hverdagen.

“Noveller” er en skøn samling af almindelige dig-og-mig’ers hverdage, fortalt med forfatterens minimalistiske men alligevel utroligt skarpe pen. Mange har forsøgt sig som minimalister. Få behersker det som Helle Helle.

Er man ikke allerede bekendt med Helle Helle’s forfatterskab, er “Noveller” faktisk et rigtig godt sted at begynde.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter