0 kommentarer

Nell af Mary Ann Evans

af d. 3. oktober 2011
Info
 
Sideantal

203

Udgivet

1995

ISBN

87-414-2145-0

Originaltitel

Nell

 

Da den 40-årige gammeljomfru Ms. Kellty bliver voldtaget bryder hendes verden sammen og hun forlader civilisationen for at bosætte sig alene langt ude i skoven ved Blue Ridge Mountains.

Hun lever isoleret fra det omgivende samfund – den eneste kontakt hun har, er kontakten til købmanden, der jævnligt bringer varer ud til hende. Bybuddet bryder sig ikke om at kommer derud – for Mrs. Kellty er afvisende og kold.

En dag 30 år senere, ankommer bybuddet Billy med de sædvanlige varer – og bliver mødt af dette syn:
“Billy trådte et skridt eller to ind i rummet. Mrs. Kelltys lig lå på gulvet. Et kort øjeblik stod han blot og stirrede. Liget lå som hos en bedemand. Den gamle, skrøbelige krop lå nydeligt arrangeret. Hun var iført et par solide, udtrådte lædersnørestøvler, en lang, grå kjole og en slidt, quiltet jakke. Hendes gamle hænder var lagt over hinanden på hendes spinkle bryst. Huden var nærmeste gennemsigtig, men mærket af leverpletter og et mønster af mørkeblå årer. Mrs. Kelltys gamle, rynkede ansigt var indsunkent, og kinderne var slappe og de smalle læber nærmest blodløse, men et øjeblik troede Billy, at den gamle kone lå med vidt åbne øjne og stirrede op i loftets bjælker. Men det var nogle underlige øjne, endnu mere underlige end de gale, blå øjne, som Billy kendte så godt: de her var klart gule, omkranset af hvidt. Det varede et øjeblik, før det gik op for ham, at det slet ikke var hendes øjne, men blomster. En eller anden havde lagt to belliser i øjenhulerne, hvide kronblade omkring den gule midte”

Da sheriffen og lægen kommer ud til hytten, finder de liget på gulvet – men der er ikke nogen spor af belliser. Dog undres de over, at liget ligger så pænt, men slår det hen som en kuriositet.

Senere, da lægen er alene med liget lægger han mærke til, at de købmandsvarer, som bybuddet havde med ud til hytten er pakket op. Der må altså være andre i hytten end den døde kvinde. Det viser sig, at der bor en ung kvinde i hytten – en kvinde, der opfører sig som halvt menneske, halvt dyr – hun hvæser og taler et uforståeligt sprog og er iklædt en simpel klædedragt.

Kvinden, som hedder Nell, er resultatet af voldtægten for 30 år siden og lægen kommer nu i et dilemma med, hvad der skal ske med Nell, der ikke har lært at klare sig alene i civilisationen.

Inden længe lægges hendes skæbne i hænderne på læger, psykologer og myndigheder, der alle har deres bud på, hvad der er bedst for hende.

Jeg havde læst rosende anmeldelser af både bogen og filmen “Nell”, men den fangede mig ikke rigtig. Lidt for triviel og tam – på trods af et spændende afsæt og et nogle spændende betragtninger om, hvad der er bedst for det enkelte menneske.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter