0 kommentarer

Neja og Børnefængslet af Vibeke Marx

af d. 22. november 2018
Info
 
Sideantal

151

Udgivet

2018

ISBN

978-87-93628-61-8

Udgave

1. udgave

 

En ungdomsroman med et tungt emne

Bogen er en selvstændig fortælling om pigen Neja, jeg vil dog anbefale at man starter med bogen “Neja og manden i tårnet”, for at få den bedste læseoplevelse.

Neja og hendes mor er flyttet til Christianshavn fra Sønderjylland. Neja har ingen far, og hendes storebror sidder i ungdomsfængsel. Neja er et let offer for mobning. Hendes mor har ikke noget arbejde, og derfor har de ikke så mange penge. Derfor går Neja i tøj fra genbrugsen, og der er ikke lige penge til at Neja kan få sin egen mobiltelefon, hvilket kan være hårde odds for en pige på 12-13 år.

I “Neja og børnefænglset” er Neja og hendes mor flyttet i en lejlighed. Neja får ligeledes et job i en bagerbutik, så hun kan få lidt penge at bruge på sig selv. Der bliver endda råd til at moren kan købe en mobiltelefon, som Neja må bruge noget af tiden. Det hele ser rigtig lyst ud. Men som det før har været med Neja, så svinger det lidt med sindet, og hun falder måske i for fristelserne i bagerbutikken. Desuden ser hun ting der ikke er der. Hun har samtaler med et barn, som angiveligt skulle have været i fængsel i bagerbutikkens kælder for mange år siden. Og hun begynder at modtage ondskabsfulde sms’er.

Heldigvis har hun et par gode veninder i Rina fra hendes klasse og den ældre dame fra genbrugsbutikken. Bag Kirkens korshær møder Neja og Rina Steven, som er en kunstnerisk ung mand fra en rigmandsfamilie. Hans bedstemor er lige død, og han skal derfor afgive det værelse han har fået til at male i hos hende. Rina og Neja hjælper Steven med at rydde op hos bedstemoderen. Tilgengæld tager Steven med Neja til skolefest, hvilket nok skal få de andre piger i klassen til at måbe. Neja har malet nogle meget flotte kulisser til det teaterstykke der bliver vist til festen, og hun glæder sig over at vise dem til Steven, som har inspireret hende. Men heller ikke denne lykke skal få lov at holde ved. Neja ved ikke helt hvorfor Steven ikke svarer på hendes sms’er længere.

Bogen er let læst for en garvet læser som mig, og jeg vurderer derfor den passer godt (sværhedsmæssigt) til børn  i 8-14 års alderen. Men nok især piger på 12-13 år vil have glæde af at læse den. Måske kan de genkende sig selv i elementer af Nejas meget brogede personlighed.

Persongalleriet er spændende i denne efterfølger og bogen er bestemt læseværdig.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter