0 kommentarer

Når man kysser i august af Sissel-Jo Gazan

af d. 29. september 2009
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

189

Udgivet

1995

ISBN

87-7724-487-7

 

Et eventyr!
Historien om Xavier og Liljanna Sommer er som et eventyr. De er lykkelige sammen, lever i harmoni med deres 3 børn, der alle er undfanget i august. “Når man kysser i august føder man i april” – og Liljanna, som elsker smukke navne, drømmer om at få en pige i april, som skal hedde April Sommer.
Først får de 2 drenge, som begge bliver født den 29. april, men da det 3. barn – en pige – kommer til verden – sker det først den 10. maj, men hun ligner en April, og det kommer hun til at hedde.

April Sommer er bogens hovedperson. Hun er et meget specielt barn. Som sine brødre er hun vokset op i en familie, hvor der er stor respekt for det enkelte menneske, hvor børnene lever i kærlighed og frihed med plads til at udfolde sig og bruge de evner de hver især er født med. William er den stille bror med de kunstneriske evner, han kan male skønne billeder. Nando er eventyreren med stor udlængsel. April viser sig at være begavet med en evne til at fortælle fantasifulde eventyr – og så deler hun sin fars lyst og evne til at skære fantastiske figurer i træ.

April er allerede som lille et barn, der “udviste den mest selvfølgelig selvstændighed og livsynde”. Hun udvikler sig til en smuk ung kvinde, men forbliver ukrukket, stolt og stædig.
Da April og Valentin forelsker sig er der ingen tvivl i sindet – det er de to for evigt. Nu tegner fremtiden lykkelig – men sådan skal det ikke gå. Deres ægteskab bliver ikke som forventet, begge går de rundt med en længsel, der er fortvivlende og som gør dem ulykkelige og syge. Man glædes og lider sammen med dem.

Sissel-Jo Gazan var kun 22 år, da hun skrev bogen. Fantastisk! Hendes sprog er så smukt og dejligt at læse, at man fyldes med glæde over denne bog. Den eventyrlige stemning, der er overalt i bogen, giver den skær af noget overnaturligt og fantastisk. Måden personerne beskrives på er levende og skøn. Sissel-Jo Gazan er nok mest kendt for den meget roste “Dinosaurens Fjer”, men denne hendes første bog er absolut – også – et bekendtskab værd.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter